Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Μερικά Σύννεφα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έχασαν δύναμη οι εθνικιστές στην Καταλονία, ενισχύθηκαν τα μικρά αυτονομιστικά κόμματα

Έχασαν δύναμη οι εθνικιστές στην Καταλονία, ενισχύθηκαν τα μικρά αυτονομιστικά κόμματα
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.11.2012 | 08:57
Πρώτη δημοσίευση: 26.11.2012 | 07:36

Η πλειοψηφία που επιθυμούσε το εθνικιστικό κόμμα της Καταλονίας δεν ήρθε ποτέ, η δύναμη του μειώθηκε σε 50 βουλευτές και η απόσχιση από την Ισπανία μοιάζει να απομακρύνεται.

Το παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας, που το βράδυ της Κυριακής αναγνώρισε ότι είναι «μακριά» από την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία επιθυμούσε, ώστε μελλοντικά να διαχειριστεί μια πιθανή τάση για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.

Η εκλογική δύναμη του εθνικιστικού κόμματος του Μας, μετά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, μειώθηκε σε 50 βουλευτές έναντι των 62 που κατείχε προηγουμένως, στην περιφερειακή συνέλευση των 135 εδρών.

«Είναι σαφές ότι δεν λαμβάνουμε την πλειοψηφία, είμαστε πολύ κάτω και τα αποτελέσματα που είχαμε πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Άρτουρ Μας προς τους οπαδούς του εθνικιστικού CiU.

«Πρέπει να ανοίξει μια περίοδος προβληματισμού, σχετικά με τις γενικές πολιτικές στην Καταλονία τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει τους στόχους της», συμπλήρωσε.

Ο Άρτουρ Μας που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αρνείται να παραχωρήσει στην Καταλονία αυξημένη φορολογική αυτονομία, είχε ουσιαστικά προκαλέσει τις εκλογές, ελπίζοντας να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, για την υποστήριξη του σχεδίου διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για την αυτοδιάθεση της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι δείχνει το πρώτο εξιτ-πολ για την Καταλονία

Στις κάλπες οι Καταλανοί – Τεστ για την ενότητα της Ισπανίας

Βαρκελώνη: Διαδήλωση κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας

Ο Ραχόι αρνείται να διαπραγματευτεί ένα δημοσιονομικό σύμφωνο με την Καταλονία
   Διαδώστε αυτό το άρθρο