Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Έχασε την έφεση κατά της έκδοσής του στη Σουηδία ο Ασάνζ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, πάντως, θα εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου καταζητείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Μετά από 11 μήνες δικαστικών μαχών, οι δύο δικαστές του Πρωτοδικείου του Λονδίνου που είχαν αναλάβει την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ απέρριψαν τα επιχειρήματα της υπεράσπισης σύμφωνα με τα οποία το αίτημα έκδοσης στη Σουηδία ήταν “άδικο και αντίθετο προς το νόμο”.

Η απόφαση όμως είναι εφέσιμη και πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο. “Δεν κατηγορούμαι για οποιοδήποτε έγκλημα σε οποιαδήποτε χώρα”, δήλωσε ο Ασάνζ στα σκαλιά του δικαστηρίου ενώ υποστήριξε πως μελετά τα επόμενα βήματά του.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, μετά τις καταγγελίες δυο γυναικών που εργάστηκαν ως εθελόντριες στον οργανισμό του WikiLeaks. Οι σουηδικές αρχές τον καταζητούν και θέλουν να τον ανακρίνουν για τα γεγονότα που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγιναν τον περασμένο Αύγουστο κατά την παραμονή του 40χρονου Ασάνζ στη Στοκχόλμη.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνείται τις κατηγορίες και έχει υποστηρίξει ότι στη Σουηδία δε θα έχει δίκαιη δίκη.

Την ίδια ώρα, στη Στοκχόλμη, ο σουηδός δικηγόρος που εκπροσωπεί τις δύο γυναίκες που έχουν διατυπώσει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου υπέρ της έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks ήταν “εντελώς αναμενόμενη”.

Ο δικηγόρος Κλας Μπόργκστρομ δήλωσε ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν “έκπληξη”, προσθέτοντας πως αποτέλεσε επίσης “μια κάποια ανακούφιση για τις πελάτισσές μου”.

Ο Μπόργκστρομ υποστήριξε πως είναι “πεπεισμένος” ότι ο Ασάνζ θα εκδοθεί στη Σουηδία, όμως υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό αφού ο Ασάνζ μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου και αυτό θα σημάνει “περαιτέρω αναμονή” για τις πελάτισσές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλά… Στρος Καν εμφανίστηκε ο Ασάνζ

Θα εκδοθεί ή όχι ο Ασάνζ στην Σουηδία;

Τα άπλυτα του Ασάνζ βγαίνουν στην φόρα

Ασάνζ: “Αν με εκδώσετε στις ΗΠΑ θα με δολοφονήσουν”

Ελεύθερος ο Mr. Wikileaks – «Ελπίζω να συνεχίσω» είπε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε