Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Έχετε το πολύ 24 ώρες για να βρείτε επιζώντες” – Ξαναμπαίνουν στο κουφάρι του Costa Concordia οι δύτες

Τα συνεργεία διάσωσης έχουν περιθώριο 12 ως 24 ώρες για να ολοκληρώσουν τις έρευνες για επιζώντες στο ναυάγιο του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου.

“Το περιθώριο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης είναι 12 ως 24 ώρες”, δήλωσε ο Μοντέστο Ντίλντα, επικεφαλής της ομάδας δυτών της πυροσβεστικής.

Υπάρχουν ακόμη συγγενείς που δεν ξέρουν αν οι αγαπημένοι τους έχουν διασωθεί. Οι έρευνες στο ναυάγιο θα αρχίσουν πάλι σήμερα, αλλά οι ελπίδες δεν είναι πολλές. Στο Ορμπετέλο, ένα χωριό κοντά στο Τζίλιο, οι συγγενείς περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών, βοηθούμενοι από ομάδες ψυχολόγων. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 26 επιβατών. Μεταξύ σε αυτούς, όμως, περιλαμβάνονται και όσοι δεν έχουν επισήμως αναγνωρισθεί.

Εξαίρεση μία Γερμανίδα που το όνομά της ήταν ανάμεσα στους αγνοούμενους, αλλά εντοπίσθηκε στην πατρίδα της. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι την τύχη της δε θα την έχουν κι άλλοι.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί έξι από τους συνολικά 11 νεκρούς: δύο Γάλλοι τουρίστες, ένας Ιταλός, ένας Ισπανός και δύο μέλη του πληρώματος, ένας Περουβιανός και ένας Ούγγρος, ο οποίος εργαζόταν ως βιολονίστας. Τα πέντε θύματα που εντοπίσθηκαν την Τρίτη φορούσαν βραδινά ενδύματα και σωσίβια, γράφει η Corriere della Sera.

Οι έρευνες στο κουφάρι του πλοίου σταμάτησαν την Τετάρτη, γιατί το κρουαζιερόπλοιο μπάταρε κι άλλο. Όμως τις τελευταίες ώρες, σταθεροποιήθηκε και οι δύτες θα επιχειρήσουν να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν με εκρηκτικά νέα ανοίγματα.

Όπως κι αν έχει, το έργο τους είναι δύσκολο και εξαιρετικά επικίνδυνο. Πρέπει να διασχίσουν διαδρόμους που έχουν μεταβληθεί σε πηγάδια και διάφορα άλλα μέρη του πλοίου παραβιάζοντας σφραγισμένες πόρτες, σωρούς επίπλων και σκισμένων μοκετών.

Την ίδια ώρα, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και το τι θα γίνει με την επιχείρηση άντλησης των καύσιμων, καθώς αυξάνονται και οι φόβοι για οικολογική καταστροφή. Εξαιτίας των μετακινήσεων του πλοίου, οι εργασίες άντλησης των 2.400 τόννων μαζούτ, δεν ξεκίνησαν ούτε χθες.

Σύμφωνα με τον Μαξ Ιγκέρα, εκπρόσωπο της εταιρείας Smit Salvage, που έχει αναλάβει το έργο της άντλησης των 2.380 τόννων καυσίμων που βρίσκονται σε είκοσι δεξαμενές, η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει “σε λίγες ημέρες”.

Πριν όμως ξεκινήσει η άντληση το μαζούτ πρέπει να θερμανθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητά του.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καπετάνιε, μην τα παρατάς!» – Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι που στηρίζουν τον Σκετίνο

Ο ήρωας της ναυτικής τραγωδίας στην Ιταλία!

“Ανέβα στο πλοίο πανάθεμά σε!” – Το έκαναν σύνθημα σε μπλουζάκι

“Κατά λάθος βρέθηκα στη λέμβο” είπε ο καπετάνιος! – Νέο video από τις στιγμές πανικού στο Costa Concordia – “Σβήνουν” οι ελπίδες για επιζώντες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε