Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ευρώ; Όχι, ευχαριστούμε, εμείς θα πάρουμε δολάριο

Στην Ε.Ε. θέλουν να μπουν οι Ισλανδοί, αλλά με το ευρώ θέλουν να είναι… μακρυά και αγαπημένοι, ειδικά γιατί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μπουν σε φαύλο κύκλο όπως για παράδειγμα η Ελλάδα και κυρίως να παραχωρήσουν εθνική κυριαρχία στην οικονομική πολιτική.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη έχουν τρομάξει τους Ισλανδούς που ενδέχεται και να ψηφίσουν όχι στην ένταξη της ΄χώρας στην Ε.Ε. και έτσι για να καμφθούν οι αντιδράσεις αφού η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι και κυρίως με νόμισμά της την Κορώνα έπεσε από την πρωθυπουργό η πρόταση για υιοθέτηση του δολαρίου Καναδά ως εθνικού νομίσματος της χώρας.

“Η επιλογή είναι μεταξύ της εκχώρησης της κυριαρχίας της Ισλανδίας σε θέματα νομισματικής πολιτικής – με την υιοθέτηση του εθνικού νομίσματος άλλης χώρας – και της ένταξης στην ΕΕ” τόνισε η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ.

Στο πλαίσιο της ΕΕ η Ισλανδία “θα μπορεί να συνεργαστεί με τις χώρες της ΕΕ ως κυρίαρχο κράτος, που έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση πολιτικών σε όλα τα πεδία συνεργασίας” σημείωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ισλανδία άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2010. Επί συνόλου 35 κεφαλαίων που απαιτούνται για την ένταξή της, η Ισλανδία έχει ανοίξει τα 11 και έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα οκτώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τον προηγούμενο μήνα, μόλις το 26,3% των Ισλανδών υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 56,2% διαφωνεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε