Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ευρωπαϊκά μέτρα κατά του Ιράν

ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ε.Ε. απειλεί την Τεχεράνη με κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στην συνεδρίαση κορυφής των 27 κρατών μελών της επόμενες μέρες θα υποβληθεί για έγκριση ένα κείμενο που αναφέρει ότι “η παρατεινόμενη αποτυχία του Ιράν να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και η έλλειψη ενδιαφέροντος από το Ιράν απαιτεί μία σαφή απάντηση, περιλαμβανομένων και των κατάλληλων μέτρων” από την Ε.Ε.

Νωρίτερα πάντως η Τεχεράνη είχε αρνηθεί το διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας στη διαμάχη για το πυρηνικό του πρόγραμμα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την απαγωγή ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα από την Σαουδική Αραβία.  

“Η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ένα ρόλο στην επίλυση του πυρηνικού ζητήματος, δεν πιστεύουμε όμως ότι οι διαφανείς απόψεις μας χρειάζεται να διερμηνευθούν από άλλες χώρες” είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ. 

Να σημειωθεί ότι την πρόταση στην Τουρκία να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν εξέφρασε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Και η Άγκυρα όμως δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο θέμα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε