Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

FED – «Η ελληνική κρίση ίσως επηρεάσει τις ΗΠΑ»

FED – «Η ελληνική κρίση ίσως επηρεάσει τις ΗΠΑ»

Μπορεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να επηρεάσει ακόμη και τις ΗΠΑ; Μπορεί, σύμφωνα με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

«Βλέπω τρεις τρόπους μέσω των οποίων η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντένις Λόκχαρτ, αξιωματούχος της FED.

Πρωτίστως, αν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να προβλέψουν προσαρμογές σε προβλήματα δημοσιονομικής τάξης, αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ και τις αμερικανικές εξαγωγές προς την περιοχή αυτή. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 είναι η πρώτη αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα. 

Κατά δεύτερο λόγο αν η κρίση προκαλέσει μια μετακίνηση κεφαλαίων προς το δολάριο σε βάρος του ευρώ, η ανατίμηση του δολαρίου που μπορεί να προκύψει από αυτό, ενδέχεται να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγών. 

Όσο για το τρίτο σημείο; Είναι το ενδεχόμενο η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα να επιφέρει μεγάλο σοκ στις χρηματαγορές. Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί στο τραπεζικό σύστημα ή υπό τη μορφή μιας κίνησης γενικής υποχώρησης των επενδυτών από την αγορά του χρέους των κρατών, κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε