Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Φάιμαν: “Θα υπάρξει ευρωομόλογο ενόσω ζει η Μέρκελ”

Φάιμαν: “Θα υπάρξει ευρωομόλογο ενόσω ζει η Μέρκελ”

Ικανοποίημένος εμφανίστηκε ο Καγκελάριος της Αυστρίας με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, στο θέμα του αναπτυξιακού πακέτου 120 δισ. ευρώ, του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και της δυνατότητας της από κοινού προστασίας των χωρών-μελών από την κρίση.

Ο καγκελάριος χαρακτήρισε τη Σύνοδο «σημαντικό και καθοριστικό βήμα», ενώ ως προς την έκδοση ευρωομολόγου ανέφερε πως μπορεί να μην είναι κάτι που θα εφαρμοστεί άμεσα, είναι όμως ένα μακροπρόθεσμο βήμα, που απαιτεί σοβαρή και αξιόπιστη συνεργασία και το οποίο, θα υπάρξει ενόσω ζει η κ. Μέρκελ, όπως ανέφερε χαριτολογώντας και παραπέμποντας στη σχετική δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Από το πακέτο ανάπτυξης και απασχόλησης, όπως είπε, η Αυστρία έχει μεγάλα οφέλη, αφενός διότι θα μπορεί να διατηρήσει και μελλοντικά χαμηλό το ποσοστό ανεργίας (σσ το χαμηλότερο στην ΕΕ) και αφετέρου διότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις εξαγωγές της, αφού θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των άλλων χωρών.

Σημείωσε επιπλέον, ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας του είναι χαμηλότερα από ποτέ, καθώς για κρατικά ομόλογα το επιτόκιο είναι τώρα στο 2% (αντί του 4-5% παλαιότερα), ενώ επανέλαβε πως στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης η Αυστρία δεν χαρίζει χρήματα αλλά έχει αναλάβει μόνον εγγυήσεις, οι οποίες, όπως παρατήρησε, θα πρέπει να συνοδεύονται από πειθαρχία και υπολογισιμότητα.

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση της ΕΕ, εντός ή εκτός του πλαισίου των συνθηκών και θα απαιτηθούν διαπραγματεύσεις για τις τροποποιήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει κατόπιν, στη βάση του αυστριακού Συντάγματος, διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος τοποθετεί χρονικά σε τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά απομένουν να γίνουν, από την από κοινού εξυπηρέτηση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, μέχρι την καλύτερη ρύθμιση των χρηματαγορών και την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για τον οποίο οι προετοιμασίες θα διαρκέσουν μέχρι τέλους του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο “nein” της Merkel στο ευρωομόλογο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε