Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Φέκτερ: Σταθεροποιήθηκε η Ελλάδα – Επώδυνη αλλά εφικτή η λύση για την Κύπρο

Φέκτερ: Σταθεροποιήθηκε η Ελλάδα – Επώδυνη αλλά εφικτή η λύση για την Κύπρο

“Η λειτουργία της λύσης αυτής, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ η εφαρμογή της θα είναι επώδυνη για τον κυπριακό πληθυσμό” είπε η Μαρία Φέκτερ.

Σε μια από τις εξαιρετικά σπάνιες θετικές τοποθετήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, εκτιμά τώρα πως η χώρα έχει σταθεροποιηθεί, ενώ, αναφερόμενη στην νέα απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, χαρακτηρίζει τη λύση επώδυνη αλλά εφικτή, όπως δήλωσε η ίδια, σε συνέντευξή της το μεσημέρι στη δημόσια αυστριακή Ραδιοφωνία.

Κατά την άποψή της, η λειτουργία της λύσης αυτής, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ η εφαρμογή της θα είναι επώδυνη για τον κυπριακό πληθυσμό, ο οποίος έχει να διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο, με τα μέτρα που αποφασίστηκαν να αφορούν κυρίως τη σταθεροποίηση του υπό κατάρρευση κυπριακού τραπεζικού τομέα και να αποτελούν προϋπόθεση για την αποτροπή της κρατικής χρεοκοπίας.

Με τη νέα λύση προβλέπεται η διάσπαση της μιας από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, σε «καλή και κακή τράπεζα», με τα υγιή στοιχεία της να μεταφέρονται στην άλλη που θα πρέπει αναδιαρθρωθεί και θα συρρικνωθεί δραματικά, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος, σημείωσε.

Με το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί, όπως είπε, το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Κύπρο και στο οποίο προβλέπονται διάφοροι όροι, μέχρι ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της φορολογίας, μείωση της δημόσιας διοίκησης, απομείωση του χρέους, ούτως ώστε η Κύπρος να μπορεί έως το 2020 να σταθεί και πάλι στα πόδια της, ενώ οι επιδοτήσεις της πραγματικής οικονομίας θα διεκπεραιωθούν μέσα από τα ευρωπαικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την ίδια, η βοήθεια προέρχεται από τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας και αυτή η βοήθεια πρέπει να εγκριθεί με σχετική απόφαση της αυστριακής Βουλής, ενώ σε ό,τι αφορά τους Αυστριακούς φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνσή τους, διότι τα ποσά θα πληρωθούν από τον ΕΜΣ, ο οποίος ήδη υπάρχει.

Όπως παρατήρησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, παρακολουθούνται τα προγράμματα που υπάρχουν για διάφορες χώρες και φαίνεται ότι τα μέτρα έχουν αποτελέσματα. Ειδικότερα δε, όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, η Ιρλανδία επιστρέφει πάλι στις αγορές και η Πορτογαλία βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία.

Διαβάστε

Τι λέει η Γερμανία για την οδυνηρή απόφαση για την Κύπρο

Κομισιόν: Αβέβαιη η ανάκαμψη της Κύπρου

ΣΥΡΙΖΑ: Οδυνηρός εκβιασμός της Κύπρου

“Στον αγύριστο να πάει, θα τα καταφέρουμε” -Το άρθρο του Αλκίνου Ιωανίδη για την κρίση στην Κύπρο

Έξαλλος ο Μεντβέντεφ για την απόφαση του Eurogroup

Πως θα ανοίξουν αύριο και με τι όριο ανάληψης οι κυπριακές τράπεζες; – Όλα στον αέρα μετά την απόφαση του Eurogroup

Κεδίκογλου: επώδυνη συμφωνία, αλλά αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε