Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Φέκτερ: δεν θα δίνουμε επ’ αόριστο χρήματα στους Κύπριους

Φέκτερ: δεν θα δίνουμε επ’ αόριστο χρήματα στους Κύπριους

Πιθανό να μην είναι σε θέση να ανοίξουν αυτή τη βδομάδα οι κυπριακές τράπεζες δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών προειδοποιώντας ότι οι πολίτες την Ευρώπης δεν μπορούν να πληρώνουν για τα χρήματα Ρώσων ολιγαρχών όπως τους χαρακτήρισε αλλά και των Βρετανών που είναι εκτός ευρωζώνης.

Εάν η Κύπρος δεν επιστρέψει με ένα νέο σχέδιο, είπε η κ. Φέκτερ “τότε οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χορηγήσει πλέον ρευστότητα. Αυτό είναι ένα ακόμη τρομακτικότερο σενάριο από αυτό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι”, είπε η Μαρία Φέκτερ.

“Θα βοηθήσουμε βέβαια τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό όρους που έχουν νόημα. Φυσικά, ούτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούν να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα βαρέλι χωρίς πάτο”, προειδοποίησε.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας προειδοποίησε επίσης ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα αποδεχθούν μέτρα που αυξάνουν περαιτέρω το κυπριακό χρέος.

Η Μαρία Φέκτερ διευκρίνισε ότι η ίδια θα προτιμούσε την επιβολή ενός κουρέματος του χρέους επί των κατόχων ομολόγων των μεγάλων κυπριακών τραπεζών, παρά την επιβολή του αμφιλεγόμενου τέλους επί των καταθέσεων.

“Η Γερμανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επίσης η Αυστρία θα προτιμούσαν μία εκ των έσω διάσωση (bail-in, με τη συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων) , αλλά η Γαλλία και πολλοί από τους άλλους υπουργούς προτίμησαν αυτό το τέλος επί των καταθέσεων”, είπε προσθέτοντας ότι ένα fund που θα προέκυπτε από το “bail-in, με την επιβολή κουρέματος κατά 38% του χρέους των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών θα είχε μειώσει το χρέος κατά περισσότερα των 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Μαρία Φέκτερ πρόσθεσε ότι το κυπριακό ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη ευρωζώνη. “Καθόλου. Η ευρωζώνη είναι σταθερή”, είπε.

Διαβάστε επίσης:
Γερμανικό σχέδιο για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ -“Πάρτε 5 δις και γυρίστε στη λίρα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε