Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Φιλανδός πρωθυπουργός: “Η διάσωση της Ισπανίας δίνει πιθανότητα επιβίωσης της ευρωζώνης”

Φιλανδός πρωθυπουργός: “Η διάσωση της Ισπανίας δίνει πιθανότητα επιβίωσης της ευρωζώνης”

Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών έχει βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης της ευρωζώνης, είπε ο Κατάινεν

Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών έχει βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης της ευρωζώνης, δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν στο Ρόιτερς.

   Όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία για την παροχή βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ισπανικές τράπεζες έχει μειώσει τις πιθανότητες κατάρρευσης της ευρωζώνης, ο Κατάινεν απάντησε: «Ναι, (ο κίνδυνος) έχει μειωθεί επειδή τώρα γνωρίζουμε περισσότερα για την ισπανική κατάσταση».

   Ο Φιλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η διάσωση των ισπανικών τραπεζών δεν θα πρέπει να δημιουργήσει προηγούμενο, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη απευθυνόταν μόνο στην Ισπανία.

   «Ο κίνδυνος διάχυσης είναι μικρότερος γιατί τώρα ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε. «Η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι τώρα ήταν πώς να προετοιμαστούμε για τον κίνδυνο διάχυσης (της κρίσης από χώρες όπως η Ελλάδα), κυρίως στον τραπεζικό τομέα, αλλά τώρα έχουμε μια απάντηση μετά την απόφαση του Eurogroup να δανείσει χρήματα στην ισπανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Κατάινεν.

   Όσον αφορά τα ευρωομόλογα, ο Κατάινεν, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μάρκελ, σημείωσε ότι: «Δεν μας αρέσει η ιδέα των ευρωομολόγων από την άποψη ότι πολλές χώρες έχουν λάβει πολλά δάνεια πολύ φτηνά και δεν θέλουμε να το θεσμοθετήσουμε αυτό, αν δεν γνωρίζουμε ότι όλοι θα ακολουθήσουν τους κανόνες, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε πριν».

   Ο Φιλανδός πρωθυπουργός εκτιμά άλλωστε ότι η βοήθεια προς την Ισπανία μειώνει την πίεση και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, και τους δίνει χρόνο για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν δεσμευθεί.

   «Έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε μια μεγάλη κρίση, όμως τα προβλήματα παραμένουν. Τα δημοσιονομικά χρέη εξακολουθούν να υπάρχουν και παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν κάνει καλή δουλειά, οι αγορές δεν την έχουν εκτιμήσει», δήλωσε ο Κατάινεν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Η πίεση στην Ιταλία δεν είναι πολύ μεγάλη και ίσως η αγορά έχει εκτιμήσει καλύτερα όσα έχει κάνει η ιταλική κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι αγορές πήραν τα… πάνω τους μετά την ισπανική διάσωση…

Διάσωση χωρίς μνημόνιο

Εκτόξευση στην Ασία λόγω Ισπανίας

Έκρηξη ανόδου στις αγορές λόγω Ισπανίας

Μαδρίτη:Η λιτότητα συνεχίζεται

Ισπανική λύση στο ελληνικό πρόβλημα; – Ελπίδες για αλλαγή στο μνημόνιο μετά την απόφαση για την Ισπανία

Το παρασκήνιο της συμφωνίας για την προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό

Η Μαδρίτη δανείστηκε σκοινί για να κρεμαστεί”

 

Όλι Ρεν: Η βοήθεια προς την Ισπανία είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές

Ραχόι: Εγώ άσκησα πίεση για βοήθεια, όχι οι Ευρωπαίοι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε