Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Φήμες περί πραξικοπήματος στην Μπανγκόκ

Τουλάχιστον ένας ταϊλανδός στρατιώτης σκοτώθηκε στις μάχες στην μεθόριο με την Καμπότζη. Πληθαίνουν οι φήμες περί πραξικοπήματος στην Μπανγκόκ.

Ένας ταϊλανδός στρατιώτης σκοτώθηκε στις μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και της Καμπότζης στην παραμεθόριο των δύο κρατών της νότιας Ασίας, σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή γύρω από έναν αρχαίο ινδουιστικό ναό, δήλωσε εκπρόσωπος του ταϊλανδικού στρατού.
 
Οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μια την άλλη ότι άνοιξε πρώτη πυρ, προκαλώντας τις συγκρούσεις, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά του ναού Πρέαχ Βίχεαρ, τον οποίο διεκδικούν οι δύο χώρες.
 
Στο μεταξύ στην Μπανγκόκ, η διακοπή των τηλεοπτικών εκπομπών και μια — αρκετά ασυνήθιστη — άσκηση που έκανε το 2ο Σύνταγμα Πεζικού αποτέλεσαν την αφορμή να κυκλοφορήσουν φήμες για νέο πραξικόπημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα εγχώριων ΜΜΕ.
 
“Μεγάλο μέρος της Ταϊλάνδης πανικοβλήθηκε χθες, όταν ένας δορυφόρος της Thaicom δυσλειτούργησε, με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικές οθόνες να μαυρίσουν και να δημιουργηθεί ανησυχία εν όψει των εκλογών”, αναφέρει σήμερα η αγγλόφωνη εφημερίδα The Nation.
 
Ο στρατός της Ταϊλάνδης έχει προβεί σε 18 πραξικοπήματα τις τελευταίες επτά δεκαετίες–το τελευταίο είχε σημειωθεί το 2006, όταν είχε ανατραπεί ο πρωθυπουργός Τάκσιν Σιναουάτρα–και συνήθως πριν από τα πραξικοπήματα διακόπτονται οι τηλεοπτικές εκπομπές.
 
Ο πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα έχει υποσχεθεί να ζητήσει από το βασιλιά έγκριση για να διαλύσει τη βουλή στις αρχές Μαΐου προκειμένου να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.
 
Η διακοπή του τηλεοπτικού σήματος την Πέμπτη οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα στον δορυφόρο της Thaicom. Η διακοπή ακολούθησε μια ασυνήθιστη άσκηση ετοιμότητας στην οποία συμμετείχαν 1.600 άνδρες του 2ου Συντάγματος Πεζικού 80 χλμ. ανατολικά της Μπανγκόκ. Σύμφωνα με αναλυτές, η άσκηση αποτελούσε ένδειξη υποστήριξης στον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων και την μοναρχία.
 
Το 2ο Σύνταγμα είχε λάβει μέρος στην αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010 με 92 νεκρούς και 1.800 τραυματίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε