Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Φίνι: «Σίλβιο, παραιτήσου» – Αρνητικός ο «καβαλιέρε»

ΦΩΤΟ REUTERS

Να παραιτηθεί και να ξεκινήσει άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης κάλεσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο άλλοτε πολιτικός του σύμμαχος, Τζαφράνκο Φίνι.

Πηγές προσκείμενες στον «καβαλιέρε» όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, διεμήνυσαν ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής κάλεσε την Κυριακή τον Ιταλό πρωθυπουργό να θέσει τέλος στην πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Και αυτό, κατά τον Φίνι, θα γίνει μόνο αν ο Μπερλουσκόνι παραιτηθεί και ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης με διαφορετικό πρόγραμμα.

Ο Φίνι, συνιδρυτής του κόμματος του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει πλέον μετατραπεί σε πολέμιο του Ιταλού πρωθυπουργού, κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί στη διάρκεια ομιλίας του σε πολιτική συγκέντρωση του νεοϊδρυθέντος κόμματός του, «Μέλλον και Ελευθερία».

Όπως τόνισε, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του κόμματός του θα στήριζαν μία νέα κυβέρνηση υπό τον Μπερλουσκόνι, μόνο αν ο πρωθυπουργός συμφωνούσε με συγκεκριμένες προτάσεις. Ο Φίνι ζητά ένα νέο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει στήριξη του νότου, ενίσχυση της απασχόλησης καθώς και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αν ο Μπερλουσκόνι δε συμφωνούσε με αυτά, μέλη του κόμματος του Φίνι θα παραιτηθούν από την παρούσα κυβέρνηση. Ένας υπουργός, ένας υφυπουργός και αρκετοί γραμματείς ανήκουν στο κόμμα του προέδρου της Κάτω Βουλής.

Το μέλλον της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι διαγράφεται δυσοίωνο από τον Ιούλιο όταν ουσιαστικά έδιωξε τον Φίνι από το κόμμα που ίδρυσαν μαζί το 2008 σε μία προσπάθεια επανένωσης της κεντροδεξιάς. Το “διαζύγιο” άφησε τον Μπερλουσκόνι χωρίς ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς ο Φίνι πήρε μαζί του περισσότερους από 40 βουλευτές της Κάτω Βουλής και γερουσιαστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε