Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Φιντέλ Κάστρο: Επέστρεψε για να μείνει στη γη της επανάστασης [pics, vids]

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία για την Αβάνα και η ανατροπή του καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, επέστρεψε ο Φιντέλ Κάστρο. Ο “κομαντάντε”, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας κηδεύτηκε στην πόλη όπου εν πολλοίς γεννήθηκε ο μύθος του.

Εννέα μέρες μετά το θάνατο του, στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών, ο Φιντέλ Κάστρο γύρισε στο Σαντιάγο ντε Κούβα για να κηδευτεί μακριά από κάμερες. Η κηδεία του τελέστηκε σε στενό κύκλο, παρουσία της οικογένειάς του και λίγων αξιωματούχων.

Η τέφρα του «κομαντάντε» βρίσκεται πια στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια, δίπλα στο μαυσωλείο του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί.

Η τελετή ήταν απλή και κλειστή και σηματοδότησε το τέλος του εννιαήμερου εθνικού πένθους για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

“Δεν εκφωνήθηκαν λόγοι, ήταν πολύ απλή, ήταν μόνο η τέφρα που ενταφιάστηκε και η οικογένεια, η κυβέρνηση και δίπλα όλοι οι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί”, δήλωσε στο AFP η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση στην κηδεία, που σύμφωνα με την ίδια χαρακτηρίστηκε από “μεγάλη απλότητα, από ηρεμία”.

Η κηδεία ξεκίνησε περίπου στις 7 σήμερα (04.12.2016) το πρωί τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) λίγο μετά την άφιξη στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε την τέφρα του “Κομαντάντε”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε την τέφρα του Κάστρο, η τεφροδόχος ήταν καλυμμένη με την κουβανική σημαία μέσα σε γυάλινη προθήκη, κόσμος με σημαίες και φωτογραφίες του «κομαντάντε» περίμενε να αποχαιρετίσει τον ηγέτη της χώρας, τον άνθρωπο που έμεινε στην εξουσία για σχεδόν 50 χρόνια.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, γονείς με τα παιδιά τους στους ώμους και με δάκρυα στα μάτια, έβλεπαν για τελευταία φορά ό,τι είχε απομείνει από τον Φιντέλ τους.

Η κηδεία, αν και επρόκειτο να μεταδοθεί τηλεοπτικά, προτιμήθηκε να γίνει μακριά από τις κάμερες. Έτσι, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει, η κουβανική τηλεόραση διέκοψε την τηλεοπτική μετάδοση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters – EFE / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε