Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Φιντέλ Κάστρο: Η τέφρα του “comandante” στην “μήτρα” της κουβανικής επανάστασης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Στο Σαντιάγο σήμερα η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο
– Έπειτα από τρεις ημέρες ολοκληρώνει το ταξίδι, φτάνοντας στην κοιτίδα της κουβανικής επανάστασης
– Αύριο η κηδεία του ανθρώπου που άφησε το στίγμα του στον προηγούμενο και τον τωρινό αιώνα
– Θα μιλήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ο αδελφός του, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε το 2006
– Το παρών θα δώσει και ο φίλος του, Ντιέγκο Μαραντόνα

Η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο ολοκληρώνει σήμερα το ταξίδι της στην Κούβα φθάνοντας στην κοιτίδα της κουβανικής επανάστασης, το Σαντιάγο, για μια μεγάλη τελετή στη μνήμη του εκλιπόντος ηγέτη πριν από την κηδεία του που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή.

Ατελείωτες ουρές για το “τελευταίο αντίο” στον Φιντέλ Κάστρο

Το τελευταίο αντίο

Έπειτα από τρεις ημέρες ταξιδιού, η τέφρα, που βρίσκεται μέσα σ’ ένα κιβώτιο από ξύλο κέδρου τυλιγμένο με την κουβανική σημαία, πέρασε τη νύκτα στο Μπαγιάμο και το πρωί θα διασχίσει τα 130 χλμ. που απομένουν μέχρι το Σαντιάγο ντε Κούβα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Στους πρόποδες της Σιέρα Μαέστρα, αυτή η πόλη λιμάνι είδε να γεννιέται ο θρύλος του Φιντέλ Κάστρο. Έπειτα από μια πομπή που θα διασχίσει τους δρόμους της, θα ακολουθήσει το βράδυ μια μεγάλη τελετή. Ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχθηκε το 2006 τον αδελφό του, θα εκφωνήσει λόγο μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι και προσωπικότητες αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, όμως λίγοι απ’ αυτούς είχαν επιβεβαιώσει χθες Παρασκευή την παρουσία τους — μεταξύ αυτών η γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, φίλος του Φιντέλ Κάστρο.

Αύριο Κυριακή η τέφρα του πρώην προέδρου, ο οποίος πέθανε πριν από μια εβδομάδα σε ηλικία 90 ετών, θα ενταφιαστεί στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιχένια του Σαντιάγο. Εδώ και μερικές ημέρες το κοιμητήριο έχει κλείσει για τους επισκέπτες και μέχρι χθες το βράδυ δούλευαν εκεί πολλοί εργάτες.

Η κηδεία αυτή, η οποία παρουσιάζεται ως «ιδιωτική» από τις αρχές, θα πραγματοποιηθεί μακριά από τις κάμερες των ξένων μέσων ενημέρωσης. Θα σφραγίσει το τέλος του εννεαήμερου εθνικού πένθους που κηρύχθηκε μετά τον θάνατό του, η απροσδόκητη ανακοίνωση του οποίου προκάλεσε σοκ σε πολλούς Κουβανούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε