Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Fitch: “Θετική ενέργεια” τα προγράμματα λιτότητας της Ισπανίας

Fitch: “Θετική ενέργεια” τα  προγράμματα λιτότητας της Ισπανίας

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch εκτίμησε σήμερα ότι η έγκριση εκ μέρους της κυβέρνησης στη Μαδρίτη των προγραμμάτων ανάταξης των δημοσίων οικονομικών είναι μια “θετική ενέργεια”.

Παράλληλα όμως έκρινε ότι η επίπτωσή των ίδιων προγραμμάτων πάνω στα αρνητικά μεγέθη των ελλειμματικών προϋπολογισμών “για φέτος θα είναι μικρή”.

Αυτά τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία η κυβέρνηση στη Μαδρίτη ενέκρινε χθες Πέμπτη, εμπεριέχουν κυρίως εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 13 δισ. ευρώ, κάποια νέα έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση των ελλειμμάτων κατά συνολικώς 18 δισ. ευρώ, με τον κεντρικό στόχο τα ελλείμματα καθεμιάς περιφέρειας στο τέλος του 2012, “να είναι τα μισά σε σύγκριση με το 2011”.

“Πάντως πρόκειται για προγράμματα που βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση των περιφερειών και την πρόσβασή τους στις χρηματαγορές”, παραδέχεται ο Fitch στο ανακοινωθέν του.

“Τούτο προϋποθέτει βέβαια ότι αυτά τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν στο ακέραιο” υπογραμμίζεται, με την προσθήκη ότι “δεν μεταβάλλεται η προσέγγιση που κάνει ο οίκος ως προς τον οικονομικό κίνδυνο”, που αντιμετωπίζουν οι ίδιες αυτοδιοικητικές οντότητες.

Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι για τους προϋπολογισμούς των διοικητικών περιφερειών της Ισπανίας, για πέρυσι μεν ήταν το δημόσιο έλλειμμα (παιδεία, υγεία) να μην υπερέβαινε το 3% του τοπικού ΑΕΠ, φέτος δε να συρρικνωθεί στο ήμισυ αυτού του ποσοστού.

Η Μαδρίτη επιφυλάχθηκε χθες Πέμπτη “να απαντήσει σε 15 μέρες” σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό 2012, πού τής κοινοποίησε η διοικητική περιφέρεια Αστούριας (βόρεια Ισπανία).

“Αποδεχόμαστε ότι, τώρα πλέον, διεξάγεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ διοικητικού κέντρου και περιφερειών της Ισπανίας”, σημειώνει το ανακοινωθέν του Fitch, “επίσης ότι ενισχύθηκε η βούληση των περιφερειών να μεταρρυθμίσουν τα οικονομικά τους, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε εκ μέρους της Μαδρίτης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και επίσημα σε ύφεση η Ισπανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε