Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Φονικές πλημμύρες στη Ρουμανία

Φονικές πλημμύρες στη Ρουμανία
21 νεκροί και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στη χώρα.

 

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες Τρίτη από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες σφοδρές βροχοπτώσεις στη Ρουμανία, όπου επαπειλούνται υπερχειλίσεις ποταμών.
 
Άνθρωποι αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα για να σωθούν από το νερό, ενώ δεκάδες σπίτια, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, σύμφωνα με αξιωματούχους.
 
Εκατοντάδες αστυνομικοί και διασώστες αναπτύχθηκαν για επιχειρήσεις αρωγής, ενώ πολλές κοινότητες που βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη έλαβαν έκτακτα μέτρα ώστε να αποτραπεί η υπερχείλισή του.
 
“Η κατάσταση είναι τραγική, η ζημιά είναι σε μια κλίμακα που είναι δύσκολο να τη φανταστεί κανείς”, σημείωσε ο Γκεόργκε Φλουτούρ, νομάρχης στην Σουτσεάβα, μια από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediafax.
 
21 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί ενώ τουλάχιστον ένας άνθρωπος αγνοείτο αφότου άρχισαν η πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Αλίν Μαγκιάρ, εκπρόσωπο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Τα 19 από τα θύματα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ δύο χτυπήθηκαν από κεραυνό, πρόσθεσε.
 
Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας σε δυο επαρχίες κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία.
 
Μετεωρολόγοι εκτιμούσαν ότι οι βροχοπτώσεις στη χώρα, που ήταν σφοδρές ολόκληρη την εβδομάδα, επρόκειτο να διαρκέσουν ως το πρωί σήμερα Τετάρτη.
 
Το βράδι της Τρίτης οι αρχές διέταξαν την εκκένωση 11.000 πολιτών που ζουν κοντά στις όχθες του ποταμού Σιρέτ, παραπόταμου του Δούναβη. Στη Σουτσεάβα εκκενώθηκαν άλλοι 1.870 κάτοικοι 10 χωριών, που πέρασαν τη νύχτα “σε μοναστήρια, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα ή με συγγενείς τους”, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών.
 
Ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ μετέβη στις πληγείσες περιοχές στη βορειοδυτική Ρουμανία και δήλωσε ότι το Βουκουρέστι θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Βασίλε Μπλάγκα, οι ζημιές από τις πλημμύρες ενδέχεται να φθάσουν το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε