Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Φονικές βροχοπτώσεις στην Γαλλία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Μπορεί στην χώρα μας το θερμόμετρο να έφτασε τους 40 βαθμούς όμως στην Γαλλία οι πλημμύρες αφήνουν πίσω τους νεκρούς και αγνοούμενους.

 

Σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στην ορεινή περιοχή πάνω από την περιοχή Κοτ ντ’Αζούρ της νότιας Γαλλίας, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 12 αγνοούνται, ανέφεραν αξιωματούχοι. Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν τουλάχιστον 100.000 νοικοκυριά.
 
Περισσότερο έχει πληγεί η πόλη Ντραγκινιάν, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και αρκετές συνοικίες πλημμύρισαν, ανέφερε ο νομάρχης της περιοχής Ιγκ Παράν προς τον ραδιοσταθμό France Bleu Provence, ενώ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.
Το επίπεδο των υδάτων στην περιοχή ανέβηκε πολλά μέτρα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην προλάβουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε μεγαλύτερο υψόμετρο και να αναγκαστούν να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν.
 
6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντραγκουινιάν και μια γυναίκα στη Λικ. Η σορός της παρασύρθηκε από τα νερά καθώς οι διασώστες έκριναν ότι το ρεύμα ήταν πολύ ισχυρό για να προσπαθήσουν να την ανασύρουν. Τα άλλα εξι θύματα έχασαν τη ζωή τους στην Μουί και στην Αρκ, δήλωσε ο Ολιβιέ ντε Μαζιέρ, αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης στην περιοχή Βαρ.
 
Οι διασώστες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο να βοηθήσουν περίπου 900 ανθρώπους παγιδευμένους σε αυτοκίνητα, σπίτια και οροφές σπιτιών, πρόσθεσε. Ελικόπτερα ήδη διέσωσαν αρκετούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί.
 
“Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ και μια δεκαετία”, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Μέσα σε μερικά λεπτά το νερό είχε φθάσει τα 50 και μετά τα 60 εκατοστά κι έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο μέτρα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή στην περιοχή.
 
Οι πλημμύρες ήταν τόσο ισχυρές που παρέσυραν οχήματα–ως και φορτηγά. Το νερό παγίδευσε τρένο υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νις στη Λιλ βόρεια της Λικ, με 300 επιβαίνοντες. Στις σωστικές προσπάθειες συμμετέχουν πάνω από 1.000 άνθρωποι. Περίπου 175.000 σπίτια στην περιοχή έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Το αεροδρόμιο της Τουλόν έκλεισε επειδή οι πίστες του πλημμύρισαν και επαναλειτούργησε το πρωί της Τετάρτης. Η κίνηση των σιδηροδρόμων κατά μήκος των ακτών αναμένεται να εξομαλυνθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας πρόκειται για «εξαιρετικό φαινόμενο», που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1827. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε