Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Φονική περίοδος των βροχών στη Λατινική Αμερική

Ο απολογισμός από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που διαρκούν εβδομάδες στην Κολομβία αυξήθηκε σε 174 νεκρούς και πάνω από 1,5 εκατ. άστεγους, ανέφερε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα χθες Σάββατο.

Στη γειτονική Βενεζουέλα, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, καθιζήσεις και κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή 34 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα και άφησαν 73.000 ανθρώπους άστεγους σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στην Κολομβία 225 τραυματίστηκαν και 19 αγνοούνται, ανέφερε ο υποδιευθυντής επιχειρήσεων του Κολομβιάνικου Ερυθρού Σταυρού Σέσαρ Ουρούενα. Συνολικά 1.821 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς πληγέντες την περίοδο των βροχών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το 95% της χώρας.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως την επαρχία Βάγιε δελ Κάουκα, η βροχόπτωση διήρκεσε 12 ώρες χωρίς διακοπή. Στη βόρεια επαρχία Ατλάντικο, ένα ποτάμι υπερχείλισε πλημμυρίζοντας έξι χωριά και αφήνοντας πάνω από 20.000 άστεγους, κατά αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, λόγω της κατάστασης, επέσπευσε την επιστροφή του στη χώρα από την Ιβηροαμερικανική Σύνοδο στην Μαρ δελ Πλάτα στην Αργεντινή.

Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Σάντος επρόκειτο να μεταβεί κατευθείαν στην πόλη Μπαρανκίγια στην επαρχία Ατλάντικο για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους και να επιβλέψει τα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών.

Στη Βενεζουέλα, οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τέσσερις επαρχίες. Τα ακραία φαινόμενα αποδίδονται στο φαινόμενο Λα Νίνια, αλλά και στην κλιματική αλλαγή.

    Μπ.Γ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε