Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Φόρο στους πλούσιους θα βάλει ο Θαπατέρο

Φόρο στους πλούσιους θα βάλει ο Θαπατέρο
Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουις Θαπατέρο. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.05.2010 | 14:12
Πρώτη δημοσίευση: 26.05.2010 | 14:12

Ένα νέο φόρο για τους πλούσιους θα προτείνει σύντομα ο πρωθυπουργός Θαπατέρο.

 
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει σύντομα ένα νέο φόρο για τους πλούσιους, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στη χώρα με το πρόγραμμα λιτότητας που πλήττει μισθωτούς και συνταξιούχους.
 
"Η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει μια προσπάθεια από τους πολίτες που έχουν υψηλή οικονομική επιφάνεια στη χώρα μας", είπε ο Θαπατέρο κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση.
 
Αυτή η "προσπάθεια αλληλεγγύης" που ζητείται από τους πιο πλούσιους, θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διευκρίνισε αξιωματούχος.
 
"Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να συνδράμουν σε μια συλλογική προσπάθεια για εξοικονόμηση και μείωση των κρατικών δαπανών, η οποία πλήττει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους για το 2011", υπενθύμισε ο Θαπατέρο. Σε αυτό το πλαίσιο "η προσπάθεια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισομερής", τόνισε.
 
Την περασμένη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων λιτότητας για το 2010 και το 2011, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να επιταχυνθεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
 
Μια από τις διατάξεις προβλέπει αρχικά τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, κατά μέσο όρο, αρχίζοντας από το μήνα Ιούνιο, και μετά πάγωμα των μισθών το 2011. Ένα άλλο αντιλαϊκό μέτρο προβλέπει το πάγωμα ορισμένων συντάξεων το 2011.
 
Αυτό το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπει ένα πρώτο πρόγραμμα λιτότητας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, με στόχο τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013 (έναντι 11,2% το 2009), προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των συνδικάτων που απειλούν με γενική απεργία.
 
Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αύριο Πέμπτη τα νέα μέτρα λιτότητας στο κοινοβούλιο, όπου το σοσιαλιστικό κόμμα διαθέτει μια σχετική πλειοψηφία.   Διαδώστε αυτό το άρθρο