Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Φόρος τιμής στα θύματα του Κατίν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Για πρώτη φορά Ρώσος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κατίν, όπου το 1940 22.000 Πολωνοί στρατιωτικοί εκτελέστηκαν από τους Σοβιετικούς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκαν το μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο της μαζικής δολοφονίας. Ο Ρώσος πρωθυπουργός μίλησε για ένα έγκλημα που δε μπορεί να δικαιολογηθεί, αλλά η συγγνώμη που ήλπιζαν και περίμεναν οι Πολωνοί, δεν υπήρχε στην ομιλία του.

Είναι η πρώτη φορά που Ρώσος πρωθυπουργός επισκέπτεται το δάσος Κατίν για να αποτίσει φόρο τιμής στους 22.000 Πολωνούς στρατιωτικούς που εκτελέστηκαν από τους άνδρες της σοβιετικής πολιτικής αστυνομίας (NKVD) τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1940.

«Δε μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη», τόνισε ο Πούτιν, σημειώνοντας πως τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Πολωνοί υπήρξαν θύματα ενός καθεστώτος που σκότωνε ανεξάρτητα από την φυλή η την θρησκεία κάποιου. «Ρώσοι και Πολωνοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κάτω από τις διαταγές του Στάλιν και οι δύο εθνότητες πέθαναν όπως αδελφός με αδελφό ως θύματα του ολοκληρωτισμού», συμπλήρωσε.

«Όσο πικρή και εάν είναι η αλήθεια δεν εναπόκειται σε μας να αλλάξουμε αυτό που συνέβη στο παρελθόν. Δεν έχουμε όμως το ηθικό δικαίωμα να αφήσουμε την επόμενη γενιά να δυσπιστεί», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Η σφαγή του Κατίν είχε αποδοθεί από τις σοβιετικές αρχές στους Ναζί, αποκρύπτοντας ιστορικά στοιχεία. Μόλις το 1990 ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναγνώρισε την ευθύνη της σφαγής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε