Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Φόρος τιμής στους «ήρωες» του Τσερνόμπιλ – Μεντβέντεφ-Γιανούκοβιτς στο σημείο της τραγωδίας

ΦΩΤΟ REUTERS

25 ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν από το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο. Και εκεί, ανεγέρθηκε μνημείο προς τιμήν εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να περιορίσουν τις συνέπειες.

Την αποκάλυψη του μνημείου έκαναν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που κατέθεσαν και στεφάνι κοντά στον αντιδραστήρα Νο 4 του σταθμού, ο οποίος εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986. Η θρησκευτική τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών.

Η τελετή για την 25η επέτειο της μεγαλύτερης τραγωδίας στην ιστορία της εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς γίνεται στη σκιά του δυστυχήματος της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, που «ξύπνησε» τον πυρηνικό εφιάλτη.
Το μνημείο στη μνήμη των "ηρώων" του Τσερνόμπιλ - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε νέους παγκόσμιους κανόνες για την πυρηνική ασφάλεια στους πυρηνικούς σταθμούς. «Στέλνω προτάσεις στους παγκόσμιους ηγέτες… με στόχο να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο προλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες των δυστυχημάτων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ δίδαξε επίσης στα κράτη ότι πρέπει να λένε στους λαούς την αλήθεια για τα πυρηνικά δυστυχήματα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει περισσότερο την Ουκρανία να ξεπεράσει τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, καθώς η χώρα του αφέθηκε για υπερβολικά πολύ καιρό να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικονομικές απώλειες της Ουκρανίας μετά την καταστροφή ανέρχονται συνολικά σε 180 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκρηξη είχε προκληθεί στη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας έπειτα από λάθη χειρισμού και εκτόξευσε ραδιενεργά στοιχεία έντασης ίσης με τουλάχιστον 200 βόμβες όπως αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα, με αποτέλεσμα να μολυνθεί ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Μόνο στην Ουκρανία 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καθεστώς θυμάτων του Τσερνόμπιλ και 255.000 είναι επισήμως αναγνωρισμένοι ότι συμμετείχαν στον καθαρισμό του χώρου μετά την έκρηξη.

Η Ουκρανία έχει ανάγκη κεφαλαίων για την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου. Ο πυρηνικός σταθμός έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας, ο οποίος είχε καλυφθεί εσπευσμένα με μπετόν, εξακολουθεί να μην είναι επαρκώς απομονωμένος.

Στις 19 Απριλίου, η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε 550 εκατομμύρια ευρώ –από το σύνολο των 740 εκατομμυρίων που λείπουν– για να φτιαχτεί μια νέα σαρκοφάγος στο Τσερνόμπιλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επιζώντες του Τσερνομπιλ μετράνε τις πληγές τους και θυμούνται…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε