Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φως στο τούνελ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης βλέπει ο Μόντι

Φως στο τούνελ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης βλέπει ο Μόντι
Μίνι-περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινάει σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι με πρώτο σταθμό το Παρίσι, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Φρανσουά Ολάντ.
Φως στο τούνελ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης βλέπει ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε κάποιο σαφές μήνυμα για τις προοπτικές ανάληψης αποφασιστικής δράσης από αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα όπως ήλπιζαν οι αγορές.
 
Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό RAI 1, ο Μόντι τόνισε ότι η Ιταλία, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη “πλησιάζουν στο τέλος του τούνελ”, κι υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.
 
“Βλέπουμε τώρα αποτελέσματα στη βούληση ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και κυβερνήσεων μεμονωμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας”, πρόσθεσε.
 
Ο Μόντι, ο οποίος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Παρίσι, στο πλαίσιο μικρής ευρωπαϊκής περιοδείας του, με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα επισπεύσει την πορεία προς την ενίσχυση του ευρώ και την ανάπτυξη.
 
Οι αγορές παρακολουθούν με προσοχή όλα τα σχόλια των ευρωπαίων ηγετών για οιεσδήποτε ενδείξεις –κάτι που δε συμβαίνει μέχρι τώρα– ότι ο Μόντι και άλλοι έχουν πείσει τη Γερμανία για την ανάγκη άμεσης και δυναμικής δράσης.
 
Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανακοινώσει αποφασιστικά μέτρα στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με την υπόσχεση του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει “ό,τι χρειάζεται” για τη διάσωση του ευρώ.
 
“Θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση της σκληρής δουλειάς που κάναμε μαζί, της δουλειάς που κάναμε μαζί με τη Γερμανία. Ο Ολάντ και εγώ είχαμε πρόσφατα επαφές με την καγκελάριο Μέρκελ. Έχουμε ένα τρόπο να συνεργαζόμαστε ο οποίος δεν αποκλείει κανέναν. Πρόοδος θα είναι να ωθήσουμε οποιονδήποτε να θέσει σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση και υπαναχωρήσεις τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου”, τόνισε.
 
Ο Μόντι πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους Φινλανδούς, οι οποίοι αμφισβητούν τη δέσμευση στη λιτότητα των χρεωμένων χωρών της νότιας Ευρώπης, να αναγνωρίσουν την πρόοδο της Ιταλίας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
 
“Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις αμοιβαίες προκαταλήψεις, να κοιτάξουμε στα μάτια ο ένας τον άλλον και να λάβουμε υπόψη τις στατιστικές. Η Φινλανδία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην οικονομία της τα τελευταία χρόνια και ελπίζω να αναγνωρίσουν οι Φινλανδοί τι έχει κάνει η Ιταλία τα χρόνια και τους μήνες αυτούς”, πρόσθεσε.
 
Ο Μόντι τόνισε ακόμα ότι είναι πεπεισμένος ότι ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας του.
 

 

«Θα σώσουμε το ευρώ», αλλά ούτε λέξη για Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε