Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φωτιές και οδοφράγματα στο Όκλαντ

Φωτιές και οδοφράγματα στο Όκλαντ
Η ειρηνική διαμαρτυρία στο Οκλαντ των ΗΠΑ μετατράπηκε τη νύχτα σε εξέγερση
Με βίαια επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, δεκάδες συλλήψεις και τουλάχιστον πέντε τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών «έκλεισε», μέσα στη νύχτα, η «γενική απεργία», η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας και ο πολύωρος αποκλεισμός του λιμανιού του Οκλαντ, στην Καλιφόρνια, από χιλιάδες αμερικανούς «Αγανακτισμένους», μέλη του τοπικού κινήματος «Καταλάβατε το Οκλαντ», που αποτελεί με τη σειρά του μέρος του παναμερικανικού, πλέον, κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ».
 
Το Οκλαντ, μια πόλη μόλις 390.000 κατοίκων, πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην εμπροσθοφυλακή του αμερικανικού κινήματος που διαδηλώνει και φωνάζει με το σύνθημα «Είμαστε το 99%», αρνούμενο να λαμβάνονται άλλο αποφάσεις για τη ζωή των πολλών με γνώμονα το 1% των πλουσίων. Το ποσοστό της ανεργίας είναι εκεί υψηλότερο από τον αμερικανικό μέσο όρο η πόλη έχει πληγεί σκληρά από την ύφεση. Αλλά ήταν ο σοβαρός τραυματισμός ενός 24χρονου διαδηλωτή, βετεράνου του πολέμου στο Ιράκ που μετατράπηκε σε ακτιβιστή υπέρ της ειρήνης, του Σκοτ Ολσεν, αυτός που έστρεψε στο Οκλαντ τα βλέμματα όλων των αμερικανών «Αγανακτισμένων».

Ο Ολσεν χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο που πέταξε αστυνομικός, και αναρρώνει στο νοσοκομείο. Οι διαδηλωτές προσέθεσαν στον κατάλογο των διαμαρτυριών τους και την αστυνομική βαρβαρότητα – παρότι η δήμαρχος της πόλης, Τζιν Κουάν, έχει δηλώσει πως στηρίζει «πολλά από τα αιτήματά τους, ιδιαίτερα την έμφαση στις κατασχέσεις κατοικιών, τις δίκαιες πρακτικές δανεισμού και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων».

 
Επί μέρες, οι διαδηλωτές στο Οκλαντ διένεμαν στην πόλη φυλλάδια και αφίσες που έγραφαν «Οχι δουλειά. Οχι σχολείο. Καταλάβατε τα πάντα» και «Απελευθερώστε το Οκλαντ, κλείστε το 1%». Οταν έφτασε η Τετάρτη, η ημέρα της προγραμματισμένης «γενικής απεργίας», έως και 7.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και εργαζόμενοι στον δήμο, όπως και δάσκαλοι, έφτασαν να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η πόλη δεν παρέλυσε, πολλές επιχειρήσεις εντούτοις επέλεξαν να μείνουν κλειστές. Και κάποιες από αυτές που λειτούργησαν ανάρτησαν πινακίδες με τις οποίες διαδήλωναν την υποστήριξή τους προς τους διαδηλωτές. Αλλά το μεγαλύτερο «κατόρθωμα» των τελευταίων ήταν ο πολύωρος αποκλεισμός του λιμανιού του Οκλαντ, του πέμπτου μεγαλύτερου στις ΗΠΑ.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πάντως, η ατμόσφαιρα ήταν, όπως επισημαίνουν οι «New York Times», «πρόσχαρη». Μέχρι τα μεσάνυχτα τοπική ώρα – 9 χθες το πρωί ώρα Ελλάδας -, οπότε κάποιοι διαδηλωτές έβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, φωτιά σε οδόφραγμα και άρχισαν να πετούν στους αστυνομικούς πέτρες και μπουκάλια. Αλλες πληροφορίες θέλουν μια μικρή μερίδα των διαδηλωτών να εισβάλλουν σε ένα άδειο κτίριο, να σπάνε παράθυρα στο κέντρο της πόλης και να ανάβουν «πολλές φωτιές».

Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία αντέδρασε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες «κρότου – λάμψης» κοντά στην πλατεία Φρανκ Ογκάουα, εκεί όπου έχει το αρχηγείο του – και τον καταυλισμό του – το κίνημα «Καταλάβατε το Οκλαντ». Ακολούθησαν σκηνές χάους, περίπου 80 ακτιβιστές συνελήφθησαν, τουλάχιστον πέντε χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Φοβούμενη χειρότερα, η δήμαρχος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε