Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 14 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

“Φοβήθηκα ότι το ευρώ δεν θα τα καταφέρει”

“Φοβήθηκα ότι το ευρώ δεν θα τα καταφέρει”
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2011 | 09:15
Πρώτη δημοσίευση: 08.02.2011 | 09:15

Η Κριστίν Λαγκάρντ θυµάται το «Σαββατοκύριακο του τρόµου» για την ελληνική οικονοµία. Χαρακτηρίστηκε “υπουργός Οικονομικών της χρονιάς”.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι µία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσµο, η πρώτη γυναίκα που έγινε υπουργός Οικονοµικών σε µια µεγάλη βιοµηχανική χώρα, τη Γαλλία. Και όµως παρά την εµπειρία της υπήρξε ένα σηµείο, στη µάχη για τη διάσωση του ευρώ, που τροµοκρατήθηκε. «Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου φοβήθηκα ότι το ευρώ µπορεί να µην τα καταφέρει. Καταλήξαµε σε συµφωνία να παράσχουµε βοήθεια στην Ελλάδα, όµως είδαµε ότι οι αγορές συνέχισαν να υπονοµεύουν την ευρωζώνη. Από το Σάββατο έως τις πρώτες ώρες της ∆ευτέρας, δουλέψαµε σκληρά για το Ταµείο Στήριξης. Είτε θα πετυχαίναµε είτε όχι. Φοβήθηκα πραγµατικά».
 
Η τελευταία χρονιά ήταν δύσκολη για το ευρώ, αλλά και για την ίδια τη Λαγκάρντ που θα ήθελε να έχει λίγο περισσότερο χρόνο για να περνά µε τα «όµορφα τριαντάφυλλά» της στη Νορµανδία ή να µαγειρεύει και να φτιάχνει µαρµελάδα αχλάδι και κυδώνι για τον σύντροφο και τα παιδιά της.
 
Μπορεί η «υπουργός Οικονοµικών της χρονιάς», όπως τη χαρακτήρισαν οι έγκυροι «Financial Times», να έχει κουραστεί από την πολιτική; Μήπως βαρέθηκε να υπερασπίζεται το προβληµατικό ευρώ και να προσπαθεί – µια και η Γαλλία αυτή τη στιγµή έχει την προεδρία των G8 και των G20, δηλαδή των πιο αναπτυγµένων οικονοµιών του κόσµου – να σώσει τον πλανήτη; Ή µήπως έχει βαρεθεί να ζει σε έναν ανδροκρατούµενο κόσµο, όπως είναι αυτός της οικονοµίας;
 
Ο δημοσιογράφος Τζον Λίτσφιλντ της βρετανικής εφηµερίδας «Ιντιπέντεντ», που τη συνάντησε, τονίζει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ πιστεύει πως οι γυναίκες είναι απαραίτητες σε σηµαντικά αξιώµατα, µια και η οικονοµική κρίση του 2008 οφείλεται, εν µέρει, στην επιθετική, άπληστη και γεµάτη τεστοστερόνη ατµόσφαιρα των γεµάτων µε άνδρες trading rooms. «Το περιβάλλον όπου υπερισχύει ένα φύλο δεν είναι καλό, ιδιαίτερα στον οικονοµικό τοµέα υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι άνδρες έχουν την τάση να... δείχνουν στον διπλανό τους πόσο δασύτριχο στήθος έχουν. Ειλικρινά νοµίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολλή τεστοστερόνη σε ένα δωµάτιο».
 
Η 55χρονη Λαγκάρντ είναι, µετά τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η πιο γνωστή γαλλίδα πολιτικός στο εξωτερικό. ∆ηλώνει αισιόδοξη για την πορεία του ευρώ: «Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα έχουµε φτιάξει τις βάσεις για µια ισχυρή ευρωζώνη». Και παρά τις αντιδράσεις στη Γερµανία και στις ΗΠΑ επιµένει ότι ο «φόρος στις συναλλαγές», είναι µια καλή ιδέα. «Θα κάνουµε µια συµµαχία των προθύµων», λέει, «προκειµένου να µαζέψουµε χρήµατα για να βοηθήσουµε τις φτωχές χώρες να αντιµετωπίσουν τις κλιµατικές αλλαγές».
 
Η Κριστίν Λαλουέτ γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1956 στο Παρίσι. Ο πατέρας της Ροµπέρ, καθηγητής πανεπιστηµίου, πέθανε όταν εκείνη ήταν 17 ετών και η µητέρα της Νικόλ, δασκάλα, έµεινε να µεγαλώσει την Κριστίν και τους τρεις µικρότερους αδελφούς της. Ως έφηβη η Κριστίν ήταν µέλος της εθνικής οµάδας συγχρονισµένης κολύµβησης. Σπούδασε Νοµική και Πολιτικές επιστήµες, και απέτυχε δύο φορές στις εξετάσεις για την εθνική Σχολή ∆ιοίκησης. Στα 25 της εντάχθηκε σε µεγάλο αµερικανικό δικηγορικό γραφείο µε παραρτήµατα σε 35 χώρες και το 1999 τέθηκε επικεφαλής της εταιρείας. Το2005 έγινε υπουργός Εµπορίου και το 2007 υπουργός Οικονοµικών.
 
∆ιαζευγµένη µε δύο γιους δεν προλαβαίνει πλέον να πηγαίνει στο εξοχικό της στη Ρουέν, ούτε να φτιάχνει µαρµελάδα.
 
 
Πηγή: “Τα Νέα”   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook