Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Φόβοι για 400 νεκρούς στο Ρίο

Φόβοι για 400 νεκρούς στο Ρίο

Εξαντλημένοι Βραζιλιάνοι διασώστες συνέχιζαν γι’ άλλη μια νύχτα την απελπισμένη αναζήτηση για επιζώντες μέσα σε βουνά από λάσπη και συντρίμμια, ενώ οι ελπίδες να σώσουν κι άλλους παγιδευμένους έσβηναν.

Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι από τις χειρότερες βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις τον τελευταίο μισό αιώνα στην μητροπολιτική περιοχή του Ρίου ντε Ζανέιρου βρήκαν το θάνατο κάπου 400 άνθρωποι.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν αργά χθες Παρασκευή [πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας] ότι ο επίσημος απολογισμός βρίσκεται στους 219 νεκρούς.

Τα ακραία φαινόμενα ανάγκασαν εξάλλου περίπου 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε διότι υπέστησαν ζημιές είτε διότι κρίθηκαν επικίνδυνα λόγω της πιθανότητας να υπάρξουν και νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει δεκάδες σορούς αφότου τμήμα ενός λόγου κατέρρευσε την Τετάρτη πάνω σε μια φαβέλα, ή παραγκούπολη, χτισμένη σε χωματερή στην πόλη Νιτερόι, θάβοντας ζωντανούς περίπου 200 ανθρώπους.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σάρωσαν τις φαβέλες. Η Νιτερόι υπέστη το βαρύτερο πλήγμα, με τουλάχιστον 132 νεκρούς, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

150 άνθρωποι συνέχιζαν να αναζητούν επιζώντες στη φαβέλα Μόρου ντου Μπούμπα, με οκτώ εκσκαφείς, και φορτηγά να πηγαινοέρχονται φορτωμένα μπάζα και συντρίμμια. “Υπάρχει μια πιθανότητα” να βρεθούν επιζώντες, σχολίασε ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας στη Νιτερόι Μαρίβαλ Γκόμες. “Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει ελπίδα”.

Οι πυροσβέστες που εργάζονται στο σημείο όμως μοιάζουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Η κατολίσθηση κατάπιε δεκάδες κτίρια στο πέρασμά της: τουλάχιστον 50 σπίτια, ένα βρεφονηπιακό σταθμό και μια πιτσαρία. Μερικοί άνθρωποι σώθηκαν τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, αλλά έκτοτε ανασύρονται μόνο πτώματα, σύμφωνα με δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σέρζιου Καμπράλ επισκέφθηκε την φαβέλα αργά την Παρασκευή. “Ανησυχούμε πολύ για τις ασθένειες που μπορεί να εξαπλωθούν από τα αποσυντιθέμενα πτώματα κάτω από τόνους χώματος και σκουπιδιών”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από το στρατό να συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης. Οι ένοπλες δυνάμεις θα στήσουν δυο νοσοκομεία εκστρατείας για να παράσχουν βοήθεια σε επιζώντες, σημείωσε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποδέσμευσε 200 εκατ. ρεάις [113 εκατ. δολάρια] ως βοήθεια για τους δήμους του Ρίου που επλήγησαν από πλημμύρες και κατολισθήσεις, πρόσθεσε ο Καμπράλ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προσφέρει βοήθεια 50 εκατ. δολαρίων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες όσων έμειναν άστεγοι.

“Η ευθύνη είναι όλων μας, και των αρχών και της κοινωνίας”, είπε ακόμα.

Εκτιμάται ότι στα συντρίμμια βρίσκονται 200 άνθρωποι.

Η Κριστιάν Ολιβέιρα, 27 ετών, κατάφερε να σώσει τις κόρες της από την κατολίσθηση αλλά έχασε την μητέρα της, τους θείους της και τα ξαδέρφια της. Δήλωσε ότι θα περιμένει ώσπου να ανασυρθούν οι σοροί τους. “Κοιτάω και σκέφτομαι ‘όλο τους είναι εκεί κάτω’. Είναι θλιβερό”.

Στην πόλη του Ρίου ντε Ζανέιρου, όπου ο απολογισμός βρίσκεται στους 67 νεκρούς, ο δήμαρχος Εδουάρδου Πάες εξέδωσε διάταγμα που δίνει την δυνατότητα στην αστυνομία να αναγκάζει δια της βίας κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εάν βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές, καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Ο Πάες ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο δήμος θα απομακρύνει 1.500 ως 2.000 οικογένειες από δυο φαβέλες, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις κατοίκων.

Στο μεταξύ, μια ομάδα εξοργισμένων πολιτών προκάλεσε ζημιές σε ένα από τα τρένα που μεταφέρει τουρίστες στο γιγαντιαίο άγαλμα του Ιησού στο Ρίου, κατηγορώντας την εταιρία στην οποία ανήκουν τα τρένα ότι ευθύνεται για το θάνατο τριών ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η εταιρία ευθύνεται για την εκτροπή ενός καναλιού αποχέτευσης προς μια φαβέλα πριν τέσσερα χρόνια–και από αυτό το κανάλι πλημμύρισε η παραγκούπολη. Η εταιρία διέψευσε την κατηγορία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε