Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Φόβοι για επίθεση στα χωρικά ύδατα της Υεμένης

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, με στόχο κυρίως πλοία, προειδοποιούν οι ΗΠΑ.

«Οι πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να προετοιμάζει επιθέσεις στη θάλασσα κατά μήκος των ακτών της Υεμένης στα στενά του Μπάμπ ελ-Μαντέμπ, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», αναφέρεται στη νότα αυτή που προέρχεται από τη Διεύθυνση πληροφοριών του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού. 

«Δεν μπορούμε να πούμε πότε και πού το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοπεύει να χτυπήσει, όμως οι κίνδυνοι τα πλοία να γίνουν στόχος είναι μεγαλύτεροι σε περιοχές όπου οι ελιγμοί δεν είναι εύκολοι», προστίθεται στο κείμενο. 

Το Ναυτικό καλεί όλα τα πλοία που διέρχονται από τα ύδατα κοντά στην Υεμένη να δείξουν αυξημένη επαγρύπνηση, και να διατηρήσουν μόνιμο έλεγχο με το ραντάρ αλλά και οπτικό έλεγχο και να αναφέρουν τακτικά τη θέση τους, την πορεία και την ταχύτητά τους. Η προειδοποίηση ισχύει από τις 10 Μαρτίου.

Εξάλλου, σε ένα ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε στις αρχές Φεβρουαρίου σε μια ισλαμιστική ιστοσελίδα, η Αλ Κάιντα στην Υεμένη, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να θέσει υπό τον έλεγχο της το Μπάμπ ελ-Μαντέμπ («η πύλη των θρήνων»). 

Οι επιθέσεις σε πλοία ανοιχτά της Υεμένης δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Τον Οκτώβριο του 2000, 17 Αμερικανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση που έγινε με τον ίδιο τρόπο εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole, που είχε ελλιμενιστεί στο Άντεν, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ένα γαλλικό δεξαμενόπλοιο, το Limburg, είχε δεχτεί επίθεση με παγιδευμένη με εκρηκτικά βάρκα στον Κόλπο του Άντεν, με συνέχεια ένας Βούλγαρος ναυτικός να σκοτωθεί. Την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα. 

Οι επιθέσεις που προβλέπει η Αλ-Κάιντα θα μπορούσαν να είναι «παρόμοιες», εκτιμά η Διεύθυνση Πληροφοριών του αμερικανικού Ναυτικού που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πληγμάτων με «πυραύλους» ή «βλήματα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε