Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Φόβοι για νέο λιμό στην Β.Κορέα εξαιτίας του νέου νομίσματος

Φόβοι για νέο λιμό στην Β.Κορέα εξαιτίας του νέου νομίσματος

Οι αγρότες στην Β.Κορέα αντιστέκονται στη χρήση του νέου νομίσματος και μάλιστα απειλούνται τα ήδη επισφαλή αποθέματα τροφίμων.

Η Β.Κορέα πέρυσι ανακοίνωσε ξαφνικά τη ανατίμηση του νομίσματος στο πλαίσιο της οποίας 10 χαρτονομίσματα γουόν ισοδυναμούν με ένα νέο.

 Ο έλεγχος του νομίσματος είχε ως στόχο να απομονώσει τους εμπόρους οι οποίοι λειτουργούν εκτός της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, για την οποία οι ειδικοί λένε ότι υποδαύλισε τον πληθωρισμό και έκανε δυσκολότερη για το λαό την αγορά τροφίμων. 

Σύμφωμα με την Κάριν Γιαντις, πρώην διευθύντρια της αποστολής της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, Welthungerhilfe, στη Βόρεια Κορέα, είπε στους ξένους ανταποκριτές στο Πεκίνο ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν «καταστροφή».

«Όλες οι αγορές έκλεισαν τον Ιανουάριο και κανένας δεν μπορούσε να αγοράσει οτιδήποτε, το μόνο μαγαζί που ήταν ανοιχτό ήταν το διπλωματικό κατάστημα, όπου μπορούσαμε να αγοράζουμε πράγματα», είπε η Γιαντς, η οποία προσέθεσε ότι όταν πήγε στην επαρχία, οι αγρότες δεν ήθελαν να πουλάνε πράγματα στην κυβέρνηση και κρατούσαν τη σοδειά στα σπίτια του καθώς δεν ήθελαν να χρησιμοποιούν το νέο γουόν.

«Κρατούσαν τα πράγματα για να τα ανταλλάσσουν με τους γείτονές τους», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι η τρέχουσα περίοδος είναι ούτως ή άλλως ισχνή και η πραγματική αξιολόγηση θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο, που θα έλθει η νέα σοδειά. 

Η Γιάντς είπε ότι δεν γνωρίζει αν σημειώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην χώρα, παρά το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα, τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι εκτελέστηκε ο σχεδιαστής της νομισματικής πολιτικής για να κατευνασθεί η λαϊκή αναταραχή.

«Οι άνθρωποι υποφέρουν, στο παρελθόν είχαν στη διάθεση τους αρκετή τροφή που διανεμόταν στις αγορές. Τώρα ζουν μόνο με ρύζι και τουρσί», είπε η Γιαντς, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στέγνωσαν τις προμήθειες τροφίμων, ειδικά στις αγορές των παραγωγών, οι οποίες είχαν ξεπηδήσει εναλλακτικά στις επίσημες αγορές που τροφοδοτεί το κράτος.

Αξίζει να σημειωθει ότι κατά τη διάρκεια λιμού που έπληξε την χώρα το 1990, έχασαν τη ζωή τους πάνω από ένα εκατομύρριο πολίτες σε συνολικό πληθυσμό, 22 εκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε