Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Φόβοι για ραδιενεργό βοδινό κρέας από την Ιαπωνία

Φόβοι για ραδιενεργό βοδινό κρέας από την Ιαπωνία

Το κρέας έξι άλλων βοοειδών από την ίδια φάρμα διανεμήθηκε στη χώρα το Μάιο και τον Ιούνιο και, όπως φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό έχει καταναλωθεί.

Ο φόβος μιας μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας από τη ραδιενέργεια της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα στην Ιαπωνία μετά την ανακοίνωση ότι μολυσμένο βοδινό κρέας διανεμήθηκε και καταναλώθηκε στο αρχιπέλαγος.

Ένδεκα βοοειδή που εκτρέφονταν σε ένα αγρόκτημα στη Μιναμισόμα (βορειοανατολικά), που βρίσκεται λίγο έξω από τη ζώνη αποκλεισμού των 20 χλμ. γύρω από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα, ήταν θετικά στο τεστ για το ραδιενεργό καίσιο, σε επίπεδα τρεις έως έξι φορές πάνω από το νόμιμο όριο.

Μια ποσότητα 1.438 κιλών παραδόθηκε σε καταστήματα και εστιατόρια 12 νομών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Τόκιο και της Οζάκα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της πρωτεύουσας.

Ένα ποσοστό ραδιενεργού καισίου 3200 μπεκερέλ ανά κιλό–ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 500 μπεκερέλ–εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ενός τεστ που έγινε στο κρέας ενός από τα ένδεκα ζώα σε μια μονάδα μεταποίησης τροφίμων στο Τόκιο. Προηγούμενες εξωτερικές αναλύσεις, που έγιναν στα ζώα του αγροκτήματος αυτού δεν είχαν αποκαλύψει προβλήματα ραδιενεργής μόλυνσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση έδωσε διαβεβαιώσεις στο κοινό σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, επισημαίνοντας ότι κάποιος θα πρέπει να τρώει μολυσμένο κρέας κάθε μέρα επί ένα χρόνο για να υποστεί την οποιαδήποτε συνέπεια.

Για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του πληθυσμού, το Υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει τώρα να αναλύει το χορτάρι που καταναλώνεται από τα βοοειδή και τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο υπουργείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε