Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Φόβοι ότι θα φύγουν άμεσα 10 δισ. από την Κύπρο

Φόβοι ότι θα φύγουν άμεσα 10 δισ. από την Κύπρο

Εντολές για μεταφορά κεφαλαίων από τις Κυπριακές τράπεζες πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν ήδη, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι εκροές κεφαλαίων θα φτάσουν και τα 10 δισεκατομμύρια άμεσα. Ήδη η Κυπριακή Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για περιορισμούς ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να παγώσει η κίνηση κεφαλαίων για να μην καταρρεύσουν στο σύνολό τους οι τράπεζες της Κύπρου.

Πέρα απ’ το όποιο σχέδιο και την όποια κατάληξη θα έχουν οι διαπραγματεύσεις το χτύπημα κάτω απ’ τη μέση που δέχθηκε η κυπριακή οικονομία έχει ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα.
Ο πανικός που ενέσκηψε στους καταθέτες έχει οδηγήσει χιλιάδες από αυτούς να δώσουν εντολές για μετακίνηση των κεφαλαίων που έχουν σε κυπριακές τράπεζες.

Τα ποσά είναι τεράστια. Ήδη κάποιοι μιλούν για εντολές που φτάνουν και στο 1/3 των ξένων κεφαλαίων. Πολλοί φοβούνται ότι την Τρίτη με το άνοιγμα των τραπεζών οι εκροές θα είναι πολύ μεγαλύτερες με αποτέλεσμα το κράτος να μην είναι σε θέση να εγγυηθεί τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, αναφέρουν πηγές στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Διαβάστε επίσης:
“10 δισ. ευρώ θα φύγουν από την Κύπρο όταν ανοίξουν οι τράπεζες”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε