Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

“Φουντώνει” η κόντρα Ομπάμα – Ρόμνεϊ για την εξωτερική πολιτική

“Φουντώνει” η κόντρα Ομπάμα – Ρόμνεϊ για την εξωτερική πολιτική

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε εμμέσως τις θέσεις του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος αρχίζει αυτήν την εβδομάδα περιοδεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

“Πριν από τέσσερα χρόνια, έδωσα μια υπόσχεση. Υποσχέθηκα να τα βάλω με τους εχθρούς μας και να ανανεώσω την ικανότητά μας να καθοδηγούμε τον κόσμο. Και ως πρόεδρος αυτό έπραξα”, τόνισε ο Ομπάμα ενώπιον του ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης βετεράνων πολέμου (VFW) στο Ρίνο της Νεβάδα, στις δυτικές ΗΠΑ.

“Τη στιγμή αυτή που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη χώρα μας και εξετάζουμε αποφάσεις που είναι απαραίτητες, εσείς έχετε τις δεσμεύσεις που έδωσα και αυτές που τήρησα, γνωρίζετε όσα υλοποίησα”, δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες αναχώρησαν από τη χώρα το Δεκέμβριο του 2011, όπως είχε δεσμευτεί Ομπάμα.

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Ρόμνεϊ, ο οποίος διαφωνούσε με αυτό το χρονοδιάγραμμα, ο Ομπάμα τόνισε ότι “αυτοί που είπαν ότι ο επαναπατρισμός των στρατιωτών μας θα ήταν ένα λάθος, θα είχαν διατηρήσει δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεών μας στο Ιράκ επ’ αόριστον και χωρίς οδικό χάρτη”.

“Αλλά όταν κάποιος είναι αρχηγός του στρατού, οφείλει έναν οδικό χάρτη στους στρατιώτες, τον οφείλει στη χώρα. Και αυτό σημαίνει πως πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο πότε αρχίζουν οι πόλεμοι αλλά και πότε τελειώνουν”.

Χωρίς να αναφερθεί στις επιθέσεις που συγκλόνισαν χθες το Ιράκ, τις πλέον αιματηρές των τελευταίων δυόμισι χρόνων, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες έφυγαν από τη χώρα “με το κεφάλι ψηλά αφήνοντας στους Ιρακινούς την ευκαιρία να καθορίσουν το μέλλον τους”.

“Όταν ήμουν υποψήφιος (στην πρώτη θητεία) είπα ότι αν ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν στο στόχαστρό μας, θα ενεργούσαμε για να προστατεύσουμε τις ΗΠΑ, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι πρέπει να πάμε στο Πακιστάν”, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Τις δηλώσεις αυτές είχε καταδικάσει τότε ο Ρόμνεϊ, όπως αποκάλυψε το προεκλογικό στρατόπεδο του Ομπάμα τον περασμένο Μάιο, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την αμερικανική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ο μπιν Λάντεν σε περιοχή του Πακιστάν.

“Υποσχέθηκα να ολοκληρωθεί το έργο στο Αφγανιστάν. Ύστερα από χρόνια παρεκκλίσεων, έπρεπε να σταματήσουμε τους Ταλιμπάν και να ενισχύσουμε τις ικανότητες των Αφγανών”, τόνισε. “Για μια ακόμη φορά μερικοί τάχθηκαν κατά ενός οδικού χάρτη για τον τερματισμό αυτού του πολέμου”, ανέφερε επικρίνοντας εμμέσως τον Ρόμνεϊ που είχε εκφράσει την διαφωνία του ως προς αυτό.

“Αλλά ξέρετε κάτι; Ούτε έτσι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ”, τόνισε ο Ομπάμα εκφράζοντας ικανοποίηση “για την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τους Αμερικανούς” στο Αφγανιστάν για να τερματιστεί ο πόλεμος “κατά τρόπο υπεύθυνο”.

“Γιατί εμείς δείχνουμε το δρόμο σε όλο τον κόσμο, ο κόσμος έχει μια νέα στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Η ικανότητά μας να καθοδηγούμε, προσδίδει περισσότερη εμπιστοσύνη. Το βλέπουμε παντού όπου πηγαίνουμε”, είπε ο Ομπάμα.

Ο Ρόμνεϊ που θα αναμετρηθεί με τον Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, αναμένεται επίσης να μιλήσει σήμερα ενώπιον του VFW στο Ρίνο. Την Πέμπτη θα αρχίσει εξαήμερη περιοδεία στη Βρετανία, το Ισραήλ και την Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ομπάμα στον τόπο του μακελειού: «Ήρθα σαν πατέρας και σύζυγος»

Το καυτό φιλί του Ομπάμα στην Μισέλ! ΒΙΝΤΕΟ

Γιατί οι εργένηδες ψηφίζουν Ομπάμα και οι παντρεμένοι Ρόμνεϊ;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε