Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Φουντώνει ο “πόλεμος”! Αντίποινα Κούβας στον Τραμπ – Ο κομβικός ρόλος του Πούτιν

Φουντώνει ο “πόλεμος”! Αντίποινα Κούβας στον Τραμπ – Ο κομβικός ρόλος του Πούτιν

Ντόμινο εξέλιξεων έχει προκαλέσει η ακύρωση της συμφωνίας με την Κούβα από τον Τραμπ. Σήμερα (19.06.2017) το μεσημέρι ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας ξεκαθάρισε ότι οι Αμερικανοί κρατούμενοι θα παραμείνουν στην Κούβα και δεν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά από αυτή την απόφαση του Τραμπ. 

Για το θέμα, πήρε θέση και ο Πούτιν την Κυριακή (18.06.2017) επιλέγοντας την πλευρά του Ραούλ Κάστρο και όχι του Ντόναλντ Τραμπ. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι “αντι-κουβανικές” ενέργειες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Ουάσινγκτον είναι λυπηρές και ότι η Μόσχα επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη της στην Αβάνα. Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη ότι η νέα προσέγγιση προς την Κούβα από την αμερικανική κυβέρνηση θυμίζει “ψυχροπολεμική ρητορική”.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την Παρασκευή (16.06.2017) την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Κούβα και την λήψη αυστηρών μέτρων για συμφωνίες που συνάπτουν αμερικανικές επιχειρήσεις με τον στρατό της Κούβας. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η «φρικτή» και «λανθασμένη» συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε, που πέτυχε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «δεν βοηθά τους Κουβανούς και κάνει πλουσιότερο το καθεστώς».

«Με άμεση ισχύ, ακυρώνω την άδικη συμφωνία που υπέγραψε με την Κούβα η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε την Παρασκευή ο Aμερικανός ηγέτης, υποσχόμενος την επίτευξη μιας «καλύτερης συμφωνίας» για τους Κουβανούς και τις ΗΠΑ.

«Τώρα που είμαι πρόεδρος, η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή και θα καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Κάστρο», τόνισε, μιλώντας για δεινά που οι Κουβανοί υφίστανται «για περίπου έξι δεκαετίες», σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και θυμόμαστε τι συνέβη».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε