Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φρανσουά Ολάντ: Ποιος είναι ο monsieur Normal;

ΦΩΤΟ REUTERS

Ούτε Στρος Καν, ούτε Ομπρί, ούτε Ρουαγιάλ… Οι Σοσιαλιστές «μίλησαν» και θέλουν για πρόεδρο τον Φρανουά Ολάντ! Ο Νικόλα Σαρκοζί, τι γνώμη έχει;

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο αριστεριστής, ο –κατά πολλούς- επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ «έφαγε» τον Ντομινίκ Στρος Καν (καμία μομφή, στην κούρσα υποψηφιότητας εννοείται μόνο), την πρώην του Σεγκολέν Ρουαγιάλ και την κόρη του Ζακ Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί.
Έτοιμος για τη μεγάλη μάχη
Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου στου 1954 στη Ρουέν. Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή του Παρισίου (εκεί όπου στα τέλη της 10ετίας του ’70 γνώρισε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ), στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών και στην Εθνική Σχολή Διοίκησης.

Το παρατσούκλι του είναι monsieur normal, δηλαδή κύριος… νορμάλ! Το 1979 έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και γρήγορα έγινε σύμβουλος οικονομικών στην κυβέρνηση Μιτεράν.
Αφού σε νίκησα, έλα να δώσουμε τα χέρια
"Κι εγώ έτσι πανηγύριζα το 2007 αλλά μετά, γέλασε ο Σαρκοζί"
Το 1997 διαδέχτηκε τον Λιονέλ Ζοσπέν στην προεδρία των Σοσιαλιστών και κράτησε τη θέση του μέχρι το 2008, όταν παρέδωσε τα… κλειδιά του κόμματος στην Μαρτίν Ομπρί, κόρη του «πατέρα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ. Τον… έφαγε η ήττα της (τότε) συντρόφου του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στις προεδρικές εκλογές του 2007, από τον Νικολά Σαρκοζί.

Και όταν εκείνη έθεσε υποψηφιότητα για να γίνει γραμματέας του κόμματος, για να τον διαδεχτεί δηλαδή, εκείνος της το… πλήρωσε: βοήθησε τη Μαρτίν Ομπρί να πάρει τη θέση!

Επί προσωπικού
Γνώρισε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ στα… έδρανα του πανεπιστημίου, έκανε τέσσερα παιδιά μαζί της, δεν την παντρεύτηκε ποτέ, την πρότεινε για πρόεδρο της χώρας, έχασε τη θέση του ως ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος και τελικά τη χώρισε το 2007, μετά από σχεδόν 30 χρόνια κοινής ζωής, σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο.

Όπως κάθε πολιτικός που… σέβεται τον εαυτό του, είχε κι εκείνος το σκανδαλάκι του. Όχι πολλά όπως ο Στρος Καν ή ο Σαρκοζί. Αλλά είχε ένα και καλό! Ενώ η σχέση του με τη Ρουαγιάλ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, στη ζωή του μπήκε η δημοσιογράφος Βαλερί Τριρβελέρ. Η «γυναίκα της ζωής του» όπως τη χαρακτήρισε. Είναι επίσης χωρισμένη και μητέρα τριών παιδιών. Είναι ακόμη και σήμερα ζευγάρι.
Ο χωρισμός τους έγινε πρωτοσέλιδο
Πρωτοσέλιδο και η σχέση του με τη Βαλερί Τριρβελέρ
Λέγεται μάλιστα ότι η πολυπόθητη (από τη Σεγκολέν) πρόταση γάμου δεν ήρθε ποτέ, εξαιτίας της Βαλερί, η οποία δε λείπει ποτέ από το πλευρό του. Αλλά αυτό δε θα αποδειχτεί ποτέ…
Ολάντ και Τριρβελέρ βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και άλλη μια φορά: όταν του εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό «L’ Express», έγραψε πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας διεξήγαγαν έρευνα για τη ζωή της Γαλλίδας δημοσιογράφου. Ούτε αυτό αποδείχτηκε ποτέ…
Ιδού και η... πέτρα του σκανδάλου

Στην κούρσα για την προεδρία
Με τις εύλογες του Ζακ Σιράκ (που δε θέλει ούτε να βλέπει τον Σαρκοζί), ο Φρανσουά Ολάντ μετέτρεψε, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, και τους δυο προκριματικούς των Σοσιαλιστών σε παράσταση για ένα ρόλο. Η νυν γραμματέας του κόμματος, Μαρτίν Ομπρί έχασε καθαρά και ο όνειρο (και του μπαμπά της) να γίνει κάτοικος των Ηλύσιων Πεδίων έμειναν… εκεί.

Ο Ολάντ χαρακτηρίζεται αντισυμβατικός. Όταν Στρος Καν (πριν τη… Νέα Υόρκη), η Ομπρί και η Ρουαγιάλ υπέγραψαν μια «συμφωνία συμπόρευσης», να μη στραφούν ο ένας εναντίον του άλλο στη μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Ολάντ απλά δεν μπήκε στη διαδικασία!

Δεν έκρυψε ποτέ πως θέλει την προεδρία. Ήθελε και το 2007, αλλά έκανε πίσω για χάρη της μητέρας των παιδιών του. Και μάλλον θέλει να είναι και αντίπαλός του, ο Νικολά Σαρκοζί.
"Πόσο θέλω να νικήσω και τον μπαμπά σου..." - Με τον Σαρκοζί junior σε ποδοσφαιρικό αγώνα για φιλανθρωπικό σκοπό
Έγκυος ή όχι η Κάρλα Μπρούνι, η κατρακύλα της δημοτικότητας Σαρκοζί δεν έχει τέλος. Για αυτό ίσως ο νυν πρόεδρος διστάζει να ξεκαθαρίσει: θα είναι ή όχι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2012; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αν είναι, θα χάσει. Θα ρισκάρει; Ο monsieur Normal τον περιμένει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κ.Ολάντ θα τα βάλει με τις τράπεζες – Επιθετικά άρχισε ο αντίπαλος του Σαρκοζί

Με τον Ολάντ θα αναμετρηθεί ο Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές

Κολοσσιαία γκάφα του ηγέτη των γάλλων σοσιαλιστών

Σαρκοζί και Ολάντ σημειώσατε Χ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε