Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Φρένο στις πρόωρες συντάξεις βάζει η Ισπανία

Φρένο στις πρόωρες συντάξεις βάζει η Ισπανία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.03.2013 | 19:13

Η Ισπανία πρόκειται να καταστήσει ακόμη πιο δυσχερείς τους όρους για την πρόωρη συνταξιοδότηση, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η καταβολή εισφορών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και αυτό να καταστεί πιο βιώσιμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Φάτιμα Μπάνιεθ.

Από τα νέα μέτρα, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα εξοικονομήσει 4,5 δισεκ. ευρώ το χρόνο όταν αυτά θα αρχίσουν να ισχύουν πλήρως το 2027, πρόσθεσε η υπουργός.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, οι εταιρείες που θα επιτρέπουν στους πιο ηλικιωμένους εργαζομένους να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη θα πληρώνουν πρόστιμα, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί το ύψος των κρατήσεων που θα πρέπει να έχει καταβάλλει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να κριθεί επαρκής για πρόωρη συνταξιοδότηση.

«Σήμερα, η πρόωρη συνταξιοδότηση και η μερική συνταξιοδότηση κοστίζουν στο σύστημα πάνω από 9 δισεκ. ευρώ τον χρόνο. Όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως αυτά τα μέτρα θα εξοικονομούμε τα μισά από αυτά τα ποσά κάθε χρόνο», πρόσθεσε η Μπάνιεθ.

Ένας στους δύο Ισπανούς συνταξιοδοτούνται πριν το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, τα 65 έτη, με τη σημερινή μέση ηλικία συνταξιοδότησης τα 63 έτη, επεσήμανε η υπουργός.

Το 2011, η τότε Σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό σύστημα, θεσπίζοντας την κατά φάσεις αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2027, και ορίζοντας μεγαλύτερες παρακρατήσεις και εισφορές για την συμπλήρωση των κριτηρίων.

Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει στην Ισπανία να λάβει επιπλέον μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, από το οποίο πληρώνονται οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας και το οποίο τον περασμένο χρόνο είχε καταγράψει έλλειμμα ίσο με το 1% του ΑΕΠ της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ισπανία: Στο 6,74% μειώθηκε το έλλειμμα του ΑΕΠ το 2012 - “Δεν χρειάζονται νέα μέτρα”

Ισπανία: Μη συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο η νομοθεσία για τις εξώσεις

Δολοφόνος φοιτήτριας φέρεται να συνεργάζεται ως εμπειρογνώμονας με τις αρχές!!

ΕΕ: “Στο σωστό δρόμο” το πρόγραμμα στήριξης της Ισπανίας   Διαδώστε αυτό το άρθρο