Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φρίκη στη Σομαλία: Αναγκάζουν παιδιά να πολεμούν!

Το Παπατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαωμάτων καταγγέλει απαγωγές και στρατολόγηση παιδιών πολλά απο τα οποία σκοτώνονται στις μάχες.

Το Παρατηρητήριο κατηγορεί κυρίως τους ισλαμιστές Σεμπάμπ ότι απαγάγουν αγόρια και τα χρησιμοποιούν ως “τροφή για κανόνια” και κορίτσια ως “συζύγους”.

Οι περιγραφές στην έκθεση της οργάνωσης είναι ανατριχιαστικές: “Έπειτα από πολλές εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης, τα παιδιά που στρατολογούν οι Σεμπάμπ στέλνονται στο μέτωπο, όπου πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ως τροφή για κανόνια ώστε να προστατεύουν τους ενήλικες μαχητές”.

Ένας έφηβος 15 ετών που ρωτήθηκε από το παρατηρητήριο δήλωσε ότι είναι ένας από τους δύο επιζώντες από τα περίπου 100 παιδιά με τα οποία είχε εκπαιδευτεί. “Όλοι οι άλλοι σκοτώθηκαν”, είπε.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή “οι οικογένειες που προσπαθούν να αποτρέψουν τη στρατολόγηση ή την απαγωγή των παιδιών τους από τους Σεμπάμπ, ή τα παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες, ακόμη και το θάνατο”.

Το παρατηρητήριο υπογραμμίζει παράλληλα ότι “οι φρικτές ωμότητες των Σεμπάμπ δεν δικαιολογούν τη χρήση παιδιών ως στρατιώτες από την μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας” και από τις παραστρατιωτικές ομάδες που την υποστηρίζουν.

“Τα παιδιά στη Σομαλία δεν είναι πουθενά ασφαλή”, επισημαίνει η υποδιευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των παιδιών Ζάμα Κούρσεν-Νεφ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οποία υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση κρατά παιδιά τα οποία φέρονται να είναι αντάρτες Σεμπάμπ.

“Η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να στρατολογεί παιδιά και να τα χρησιμοποιεί ως στρατιώτες, ενώ θα πρέπει να τιμωρεί όσους το κάνουν”, εκτιμά η Κούρσεν-Νεφ.

Οι ισλαμιστές Σεμπάμπ ελέγχουν μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Σομαλίας, όμως τον Αύγουστο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο Μογκαντίσου. Οι Σεμπάμπ δέχονται την πίεση των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης γύρω από το Μογκαντίσου, του στρατού της Κένυας στα νότια και της Αιθιοπίας στα δυτικά.

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Σομαλία με έναν τραυματία

Σομαλία: 11 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας! – Κόσμος

Σομαλία: Σκότωσαν υπαλλήλους ανθρωπιστικών οργανώσεων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε