Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φτωχές μετανάστριες εκπαιδεύονται στην… κουζίνα

Ο διάσημος σεφ Αλέν Ντικάς. ΦΩΤΟ THE OBSERVER
Ο διάσημος σεφ Αλέν Ντικάς. ΦΩΤΟ THE OBSERVER
Είναι ηλικίας 25-45 χρονών. Γεννήθηκαν στην χώρα από μετανάστες γονείς ή ήρθαν μόνες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Η φτώχεια όμως και η ανεργία υπάρχει παντού. Τώρα έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους.
Γυναίκες μετανάστριες στη Γαλλία εκπαιδεύονται σε εστιατόρια του διάσημου σεφ Αλέν Ντικάς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υπόσχεται να τους αλλάξει για πάντα τη ζωή μεσα από την μαγειρική.
 
Δεκαπέντε γυναίκες από το παρισινό προάστιο της Σαρσέλ συμμετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιβλέπει ο γάλλος σεφ, διδάσκοντάς τους να προετοιμάζουν προσεγμένα γεύματα και προσφέροντας τους πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία και κατάρτιση. Ο κ. Ντικάς τους έχει μάλιστα υποσχεθεί, ότι όσες από αυτές καταφέρουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα μαθήματα, θα εργαστούν τελικά στα εστιατόριά του.
 
Το πρόγραμμα φέρει το όνομα «15 Femmes en Avenir» (15 Γυναίκες με Μέλλον) και ως πηγή έμπνευσης έχει την παγκόσμια πρωτοβουλία του πρώην αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος το 2005 προέτρεψε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση προκειμένου να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.
 
Όλες οι γυναίκες είναι 25-45 χρόνων, μετανάστριες ή έχουν γεννηθεί από μετανάστες γονείς, άνεργες ή χαμηλού εισοδήματος. Κάποιες είναι ανύπαντρες μητέρες, ενώ άλλες έχουν πέσει θύματα κακοποίησης. Καμία δεν είχε ακούσει προηγουμένως το όνομα Αλέν Ντικάς. Σήμερα αναφέρονται σε εκείνον ως τον άνδρα που τους προσέφερε μία «ευκαιρία ζωής».
 
Ο κ. Ντικάς είναι ένας από τους πλέον διάσημους σεφ στη Γαλλία και ιδιοκτήτης 27 εστιατορίων σε όλο τον κόσμο με 19 συνολικά αστέρια Μισελέν. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι καθήκον του να βοηθήσει εκείνους που έχουν ανάγκη. «Δεν είναι φιλανθρωπία και δεν είναι επιταγή. Το πρόγραμμα προσφέρει σε αυτές τις γυναίκες που ζουν σε δύσκολες καταστάσεις, το κλειδί για να βελτιώσουν τις ζωές τους. Δεν είναι μία ανοικτή πόρτα, είναι μία μισάνοικτη πόρτα και εμείς λέμε “Ελάτε μέσα, ίσως μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε”» δήλωσε ο φημισμένος σεφ στη βρετανική εφημερίδα Observer.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε