Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

G20: Στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Γαλλίας κατά των τζιχαντιστών

G20: Στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Γαλλίας κατά των τζιχαντιστών

Στην ανάγκη να υπάρξει “πολιτική μετάβαση” στη Συρία εστίασαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι ηγέτες της G20 συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων.

 

Στην 35λεπτη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύρραξη, η οποία έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής.
“Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.

Οι επικεφαλής της “G20” οικονομικά πιο προηγμένων χωρών του πλανήτη, που συνεδριάζουν στην Τουρκία, καταδίκασαν ως “αποτρόπαιες” τις επιθέσεις στη Γαλλία και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων.

Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν τα “βρίσκουν”

Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την “τακτική” που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν “στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του ΙΚ και αυτοί (οι στόχοι) είναι κοντά ο ένας στον άλλο, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική”, είπε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.

ΗΠΑ – Γαλλία εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους κατά των τζιχαντιστών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία συμφώνησαν να λάβουν “συγκεκριμένα μέτρα” για να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Ας Κάρτερ και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
“Συμφώνησαν για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουν οι αμερικανικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να εντείνουν περαιτέρω τη στενή συνεργασία τους στον αγώνα” κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι δύο υπουργοί συνομίλησαν τηλεφωνικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε