Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Γαλλία: 2.500 στρατιώτες της στο Μαλί – Θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο

Γαλλία: 2.500 στρατιώτες της στο Μαλί – Θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Γαλλία θα αυξήσει σε 2.500 τους στρατιώτες της στο Μαλί, το οποίο θα αποτελέσει σήμερα θέμα κατεπείγουσας συχήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.

“Ο αριθμός των 2.500 Γάλλων στρατιωτών στο Μαλί θα επιτευχθεί σταδιακά”, δήλωσε ένας συνεργάτης του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα από το Αμπού Ντάμπι ότι ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτικών που θα εμπλακούν στις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμικών ομάδων που κατέχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, ανέρχεται σε 750 και πρόκειται να αυξηθεί.

Μια φάλαγγα περίπου σαράντα γαλλικών τεθωρακισμένων αναχώρησε από την Ακτή Ελεφαντοστού και έφθασε στην διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στο Μπαμακό, όπου πρόκειται να ενισχύσει τα στρατεύματα που αναπτύσσονται για να αντιμετωπίσουν τους μαχητές του ιερού πολέμου (τζιχάντ).
 
Το Μαλί θα αποτελέσει το θέμα κατεπείγουσας συζήτησης σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της Κάθριν Αστον. Ύστερα από αίτημα πολλών ευρωβουλευτών και με βάση το γεγονός ότι η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ Κάθριν Αστον επικαλέσθηκε αδυναμία να παραβρεθεί αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο προστέθηκε στην σημερινή ημερήσια διάταξη μια επείγουσα συζήτηση για το Μαλί, με την παρουσία της Κάθριν Αστον.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο Μαλί, όπου γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει στρατιωτική επέμβαση και αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, στους 150.000 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Μαλί, εξαιτίας των συγκρούσεων και να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, ενώ οι εκτοπισμένοι είναι περίπου 230.000, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
 
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγράψει συνολικά 144.400 πρόσφυγες από τους οποίους οι 54.100 έχουν καταφύγει στην Μαυριτανία, οι 50.000 στο Νίγηρα, οι 38.800 στην Μπουρκίνα Φάσο και η 1.500 στην Αλγερία.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα που διανέμει τρόφιμα στο Μαλί μέσω πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων ανακοίνωσε πως χρειάζεται 129 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες του.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία στη χώρα. Σε ανακοίνωσή του ο Ιχσάνογλου έκανε λόγο για “άμεση κατάπαυση του πυρός” στο Μαλί, κράτος-μέλος του οργανισμού, και ζήτησε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αρχές της χώρας και στους ισλαμιστές που ελέγχουν το βόρειο τμήμα του Μαλί.  Ο ΓΓ του ΟΙΔ εξέφρασε την “βαθιά ανησυχία του” για την κατάσταση στο Μαλί, ζητώντας από “όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αναζητήσουν ειρηνική λύση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολάντ: Οι επιχειρήσεις στο Μαλί θα συνεχιστούν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε