Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γαλλία: Φιγιόν ή Ζιπέ μετά το “νοκ άουτ” Σαρκοζί; [pics]

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι / Φωτογραφία: Reuters
Οι δύο βασικοί υποψήφιοι / Φωτογραφία: Reuters

Η γαλλική δεξιά θα γνωρίζει απόψε το όνομα του υποψηφίου της για τις προεδρικές εκλογές: Φρανσουά Φιγιόν, φαβορί μετά τη νίκη-έκπληξη που κατήγαγε στον πρώτο γύρο, ή Αλέν Ζιπέ, δύο πρώην πρωθυπουργοί αντίπαλοι στις προκριματικές εκλογές, ο νικητής των οποίων θα έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Οπαδός μιας θεραπείας σοκ για την απαλλαγή της Γαλλίας από τον “κρατισμό”, ο πρώτος έχει πολύ φιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία και ένα συντηρητικό πρόγραμμα για τα κοινωνικά ζητήματα.

Ο δεύτερος, πιο μετριοπαθής, υποστηρίζει “βαθιές μεταρρυθμίσεις” αλλά “χωρίς βαναυσότητα”.

Αυτές οι πρώτες προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον και πέρα από το κόμμα. Περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή και περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο ανδρών την Πέμπτη το βράδυ.

Με φόντο… τη Λε Πεν

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Απέναντι σε μια αριστερά πιο διχασμένη από ποτέ, εκείνος που θα κερδίσει το χρίσμα της δεξιάς έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσει σε λιγότερο από έξι μήνες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μαζί με την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, και να την κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από την απροσδόκητη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν, 62 ετών, ο οποίος θεωρείτο αουτσάιντερ, έφθασε ωστόσο μακράν πρώτος με ποσοστό μεγαλύτερο του 44% των ψήφων.

O Φρανσουά Φιγιόν

Με την εντυπωσιακή άνοδό του ο Φιγιόν ανέτρεψε μια “μονομαχία”, όπως είχε προαναγγελθεί από τις δημοσκοπήσεις, ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και έναν ακόμη πρώην πρωθυπουργό, τον Αλέν Ζιπέ, 71 ετών.

O Αλέν Ζιπέ

Ο τελευταίος συγκέντρωσε το 28% ενώ προηγείτο εδώ και μήνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και ο Νικολά Σαρκοζί, 61 ετών, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.

Ο πρώην αρχηγός του Κράτους προσέφερε αμέσως την υποστήριξή του στον Φρανσουά Φιγιόν,. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν τη νίκη με 61% έναντι 39% του Αλέν Ζιπέ.

Ο δήμαρχος του Μπορντό (νοτιοδυτικά) προσπάθησε να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του στο ενδιάμεσο των δύο γύρων πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις του στις θέσεις και στο πρόγραμμα του αντιπάλου του.

Ο Φρανσουά Φιγιόν είναι ένας “υπερφιλελεύθερος¨ το πρόγραμμα του οποίου δεν είναι “πλέον αξιόπιστο”, αν όχι “βάναυσο”, είπε, αναφερόμενος στην υπόσχεση του Φιγιόν να καταργήσει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα μέσα σε πέντε χρόνια.

O Φρανσουά Φιγιόν

Με αυτό τον τρόπο ο Ζιπέ έκανε “τάκλιν” σε έναν “οπαδό της παραδοσιοκρατίας” που έχει εκφράσει προσωπικά τις επιφυλάξεις του για τις αμβλώσεις δεδομένου ότι είναι πιστός καθολικός και έχει την υποστήριξη όσων αντιτίθενται στον γάμο των ομοφυλοφίλων, ακόμη και ενός μέρους της ακροδεξιάς.

O Αλέν Ζιπέ

Τελικά ο Ζιπέ εκτίμησε πως ο Φιγιόν θα δείξει “υπερβολική φιλοφροσύνη” προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Είναι αλήθεια πως το πρόγραμμά μου είναι πιο ριζοσπαστικό, ίσως πιο δύσκολο”, απάντησε ο Φιγιόν στη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ της Πέμπτης, κατηγορώντας με τη σειρά του τον Αλέν Ζιπέ ότι “δεν επιθυμεί πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα”.

Και ο Φρανσουά Φιγιόν είπε από την πλευρά του την Παρασκευή το βράδυ ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Παρίσι. “Χαράσσω τον δρόμο μου” με ένα “σχέδιο που αναλαμβάνει τη ριζοσπαστικότητά του και που διεκδικεί με τόλμη”, είπε με εμφανή αυτοπεποίθηση.

Αν και φαβορί, ο Φιγιόν ήταν προσεκτικός: “τίποτα δεν έχει αποκτηθεί”.

Καθώς οι προκριματικές εκλογές είναι ανοικτές σε όλους, πολλοί ψηφοφόροι της αριστεράς που θέλησαν να αποκλείσουν το μαύρο πρόβατο για αυτούς, τον Νικολά Σαρκοζί, είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο. Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε ο στόχος αυτος, ορισμένοι υπολογίζουν να αρκεστούν σε αυτό, όμως η διεύρυνση του Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίο θεωρούν αντιδραστικό υπερφιλελεύθερο, έχει κινητοποιήσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων αυτών.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στη δεξιά θα ακολουθήσουν εξελίξεις στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο που αναμένεται να οργανώσει με τη σειρά του προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο και ζητά από τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Με πολύ χαμηλή δημοτικότητα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αν θα επιδιώξει ή όχι μια δεύτερη θητεία. Όμως ενδέχεται να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού του, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των σοσιαλιστών στις εκλογές.

Ο Βαλς ενέτεινε την πίεση στον Ολάντ καθώς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal de Dimanche, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ολάντ στις προκριματικές εκλογές της αριστεράς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε