Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία απελαύνουν τους πρεσβευτές της Συρίας!

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία απελαύνουν τους πρεσβευτές της Συρίας!

Μετά τον Φρανσουά Ολάντ και την Άγκελα Μέρκελ, Ιταλία και Ισπανία αποφάσισαν επίσης να απελάσουν τους πρεσβευτές της Συρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σφαγή στην πόλη Χούλα.

Η πρεσβευτής της Συρίας στη Γαλλία Λάμια Σακούρ θα απελαθεί σήμερα ή αύριο Τετάρτη ως απάντηση στη σφαγή τουλάχιστον 108 ανθρώπων, από τους οποίους 49 παιδιά, στη Χούλα της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
 
Η απόφαση αυτή θα γνωστοποιηθεί στην πρεσβευτή “σήμερα ή αύριο”, τόνισε ο Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του πρόεδρο του Μπενίν Τομά Μπονί Γιαγί, μετά τη συνάντησή τους. Πρόσθεσε επίσης ότι η ομάδα των “φίλων χωρών της Συρίας” θα συναντηθεί στις “αρχές Ιουλίου” στο Παρίσι.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι και η Γερμανία απελαύνει τον πρεσβευτή της Συρίας στο Βερολίνο όπως δήλωσαν  πηγές προς το Γερμανικό Πρακτορείο, διαμαρτυρόμενη μ’ αυτό τον τρόπο για το φόνο άνω των 100 ανθρώπων πριν από τέσσερις ημέρες στην πόλη Χούλα της κεντρικής Συρίας.
 
Ο σύρος πρεσβευτής Ράντουαν Λούτφι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα του ανακοινωθεί πως έχει στη διάθεσή του 72 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσαν οι πηγές.
 
Μετά την Γαλλία και την Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία αποφάσισαν να απελάσουν επίσης τους πρεσβευτές της Συρίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Μαδρίτη, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στην ενέργεια αυτή σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Στη Ρώμη, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Συρίας στη Ρώμη για να του ανακοινώσει πως είναι “ανεπιθύμητο πρόσωπο” και συνεπώς απελαύνεται ως αντίδραση “στις βιαιότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού για τις οποίες ευθύνεται η συριακή κυβέρνηση”.
 
Το μέτρο αυτό, “σε συντονισμό με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους”, “επεκτάθηκε σε πολλούς αξιωματούχους της πρεσβείας”, προστίθεται στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου.
 
Την ίδια ώρα ο νέος επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ “πρέπει να φύγει από την εξουσία”, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde αποκλείοντας επί του παρόντος οποιαδήποτε παράδοση όπλων από το Παρίσι στην αντιπολίτευση.
“Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι ο δολοφόνος του λαού του. Πρέπει να φύγει από την εξουσία” και “όσο συντομότερα τόσο καλύτερα”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας δηλώσεις του προκατόχου του υπό τον Νικολά Σαρκοζί.
“Αν ο Μπασάρ αλ-Ασαντ πέσει, ποιός θα τον αντικαταστήσει; Αυτό πρέπει να αναζητηθεί, καθώς χρειάζεται μια αξιόπιστη πολιτική μετάβαση που να περιλαμβάνει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφεύγοντας την +ιρακοποίηση+ της χώρας”, προσθέτει ο Φαμπιούς χωρίς να επεκταθεί στις δυσκολίες της συριακής αντιπολίτευσης να οργανωθεί και να περιλάβει όλες τις συνιστώσες της αντιπολίτευσης κατά του συριακού καθεστώτος.
Οσον αφορά το συριακό θέμα, “η δράση της Γαλλίας αναπτύσσεται σε τρείς κατευθύνσεις. Αρχικά η ενίσχυση των κυρώσεων, αν είναι δυνατόν στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατόπιν η συνεργασία με τη Ρωσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο και μετά η ενθάρρυνση της συσπείρωσης της αντιπολίτευσης”, αναφέρει ο Φαμπιούς υπενθυμίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται την Παρασκευή στο Παρίσι.
Οταν ρωτήθηκε για την πολιτική παράδοσης όπλων από τη Γαλλία στην αντιπολίτευση, εφόσον αυτή επιδοκιμαζόταν από τις ΗΠΑ, ο Φαμπιούς απάντησε: “Καμιά χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σήμερα μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Οι κίνδυνοι επέκτασης στην περιοχή θα είναι φοβεροί, κυρίως στο Λίβανο”, εξηγεί.

Κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης αναμένεται να ζητήσουν εντός της ημέρας την αποχώρηση των σύρων πρεσβευτών, μετέδωσε σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή των ευρωπαϊκών χωρών ελήφθη σε αντίποινα για τη σφαγή στη Χούλα κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά.

Το μεσημέρι και η Βρετανία απέλασε τον Σύρο επιτετραμμένο στο Λονδίνο ως απάντηση στη σφαγή στη Χούλα, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.Ο πρεσβευτής της Συρίας στη Βρετανία είχε ανακληθεί το Μάρτιο.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, αποφάσισαν να συντονίσουν την απέλαση των πρεσβευτών της Συρίας που είναι διαπιστευμένοι στις πρωτεύουσές τους.
“Η ιδέα (για μια συντονισμένη δράση) είναι στο τραπέζι”, δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ πρόκειται να συνεδριάσουν το απόγευμα για να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία μετά τη σφαγή στη Χούλα που στοίχισε τη ζωή σε 108 ανθρώπους, οι 49 από τους οποίους ήταν παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ο ΟΗΕ μας σκοτώνει» φωνάζουν οι Σύροι αλλά ποιος τους ακούει;

Βίντεο-σοκ του ABC από τη Συρία!32 παιδιά νεκρά!

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σφαγή στη Χούλα της Συρίας

Συρία: “Οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα πίσω απο τη σφαγή στη Χούλα”

Φρίκη και αντιδράσεις προκαλεί η σφαγή παιδιών στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε