Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γαλλία: Η αστυνομία απώθησε τους απεργούς – Άνοιξαν τα διυλιστήρια

Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν σήμερα τα ξημερώματα τον αποκλεισμό του διυλιστηρίου Σεν-Πιερ-ντε Κορ κοντά στην Τουρ. Με δυσκολία ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων.
 

Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν σήμερα τα ξημερώματα τον αποκλεισμό του διυλιστηρίου Σεν-Πιερ-ντε Κορ κοντά στην Τουρ, μια εβδομάδα μετά την κατάληψή του από απεργούς που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού.
 
Οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στις 04:00 τοπική ώρα, συνοδεία αστυνομικών αξιωματούχων, και “μας έδωσαν διορία πέντε λεπτά για να φύγουμε”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους επικεφαλής των συνδικαλιστών. Οι περίπου 30 διαδηλωτές αναχώρησαν χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.
 
Μέσα στις επόμενες ώρες περίπου είκοσι βυτιοφόρα με καύσιμα μπόρεσαν να αναχωρήσουν από το διυλιστήριο.
 
Περίπου το ένα τέταρτο των πρατηρίων καυσίμων, ειδικά στη δυτική Γαλλία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού. Χθες Κυριακή η περιοχή αυτή, αλλά και η περιοχή του Παρισιού αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
 
Στο μεταξύ, απεργοί απέκλεισαν και πάλι τα διυλιστήρια του Φος-συρ-Μερ, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
 
Στο µεταξύ, δηµοσκόπηση που δηµοσιεύτηκε χθες από τη «Ζουρνάλ ντι Ντιµάνς» δείχνει πως µόνον 29% των Γάλλων είναι ικανοποιηµένοι από τις επιδόσεις του Σαρκοζί. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 3% µικρότερο από τον Σεπτέµβριο και το χαµηλότερο ποσοστό δηµοτικότητας του γάλλου προέδρου από το 2007 που ανέλαβε την προεδρία. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, πρόκειται για ένα από τα χαµηλότερα ποσοστά δηµοτικότητας που είχε ποτέ γάλλος πρόεδρος.
 
Δηµοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως σηµαντική πλειοψηφία του γαλλικού λαού, που φτάνει ώς και τα δύο τρίτα, υποστηρίζει τους απεργούς . «Η διαµαρτυρία για τις συντάξεις έχει συλλάβει την περιφρόνηση του λαού για τον Σαρκοζί», λέει στον ανταποκριτή των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» ένας διαδηλωτής ονόµατι Πολ. «Δεν βρίσκοµαι εδώ εξαιτίας των συντάξεων», προσθέτει. «Είµαι εδώ για να κάνω τον Σαρκό να πληρώσει και για να γίνει επιτέλους κάτι». Και αυτό το απρόβλεπτο «κάτι», ο κίνδυνος από την αυξανόµενη κοινωνική ένταση και την αναταραχή, είναι που ανησυχεί τη γαλλική κυβέρνηση.
 
 
Την προτροπή προς τους Γάλλους να αναχωρήσουν από την πατρίδα τους απευθύνει η 46χρονη γαλλίδα συγγραφέας Κορίν Μαϊέρ, η οποία έχει ήδη µετακοµίσει στις Βρυξέλλες. Αφού τα έβαλε µε τον κόσµο της εργασίας («Καληµέρα τεµπελιά») και µε την εµµονή στη µητρότητα («Κανένα παιδί»), η Μαϊέρ τα βάζει τώρα µε τη Γαλλία. Το βιβλίο της µε τίτλο «Αντίο Γαλλία, σαράντα λόγοι για να εγκαταλείψετε τη χώρα σας», κυκλοφορεί αυτές τις ταραγµένες µέρες από τις Εκδόσεις Flammmarion.
 
Η Μαϊέρ πιστεύει πως οι Γάλλοι δεν κατεβαίνουν στους δρόµους τόσο για τις συντάξεις, αλλά εξαιτίας «µιας τεράστιας δυσαρέσκειας που διαπνέει πολύ διαφορετικά στρώµατα του πληθυσµού, από τους δηµοσίους υπάλληλους ώς τους φοιτητές».

Σε συνέντευξή της στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα», η συγγραφέας τονίζει πως οι Γάλλοι είναι δυστυχισµένοι και οργισµένοι, επειδή «η Γαλλία είναι µια χώρα στην οποία δεν µπορείς πια να κάνεις τίποτε, ούτε τα απλούστερα πράγµατα, όπως να νοικιάσεις ένα διαµέρισµα. Στο Παρίσι, αυτό είναι αδύνατο αν δεν είσαι δισεκατοµµυριούχος µε γονείς δισεκατοµµυριούχους έτοιµους να παράσχουν εγγυήσεις και µε εργοδότη και µισθολογικό πακέτο. Πριν από τέσσερα χρόνια έψαχνα σπίτι, στο τέλος βρέθηκα να παρακαλώ γονυπετής τον ιδιοκτήτη. Μετά σκέφτηκα πως έχουµε ξεπεράσει τα όρια. Και πήγα στις Βρυξέλλες, όπου η ζωή είναι πιο εύκολη».

 
Η γαλλική κοινωνία είναι µπλοκαρισµένη, λέει η Μαϊέρ. «Οι νέοι πιστεύουν ότι δεν έχουν µέλλον, αν δεν γνωρίζεις τους σωστούς ανθρώπους δεν µπορείς να κινηθείς, κανένας δεν θα σου δώσει σπίτι ή δουλειά», λέει. «Μια πολύ µικρή πολιτική, πνευµατική και οικονοµική ελίτ έχει στο χέρι τη χώρα και τη διαχειρίζεται µέσω των δικτύων της, τα οποία είναι αδύνατο να προσπελάσεις».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε