Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γαλλία: Λήξη απεργίας σε τρία διυλιστήρια – Στην τελική ευθεία η θεσμοθέτηση του συνταξιοδοτικού

ΦΩΤΟ REUTERS

Ενώ η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό μπαίνει στην τελική της ευθεία, ένα-ένα τα διυλιστήρια της Γαλλίας ανοίγουν.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σε τρία από τα 12 διυλιστήρια που είχαν κλείσει το προηγούμενο διάστημα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια.

Οι απεργοί στο διυλιστήριο του Ράιχστετ, που ανήκει στον ελβετικό όμιλο Petroplus, ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν το τέλος των κινητοποιήσεων και του αποκλεισμού των αποθηκών καυσίμων. Οι συνδικαλιστές διευκρίνισαν ότι η παραγωγή θα ξαναρχίσει την επόμενη εβδομάδα. Ακολούθησαν οι εργαζόμενοι σε δυο διυλιστήρια που ανήκουν στην Esso, του αμερικανικού ομίλου Exxon-Mobil, βρίσκονται στις πόλεις Φο-συρ-μερ και Γκραβενσόν.

«Δείχνουμε στην κοινή γνώμη την καλή μας θέληση και ότι επιθυμούμε να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε την περιοχή», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του συνδικάτου CFDT Ζαν-Λυκ Μπίλντσταϊν. Εξάλλου μόνο 9 αποθήκες καυσίμων που βρίσκονται μέσα σε διυλιστήρια παραμένουν αποκλεισμένες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Πετρελαϊκών Βιομηχανιών (Ufip) Ζαν-Λουί Σιλανσκί.

Οι απεργία στα διυλιστήρια κλείνουν καθώς η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό μπαίνει αυτή την εβδομάδα στην τελική της ευθεία. Σύμφωνα με τη διαδικασία, μια μικτή επιτροπή, αποτελούμενη από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές, προχώρησε στην «εναρμόνιση» των τροποποιημένων κειμένων από τα δύο Σώματα.

Το εναρμονισμένο κείμενο θα περάσει την Τρίτη για τελική έγκριση από τη Γερουσία και την Τετάρτη από τη Βουλή. Μετά την υπογραφή από τον Γάλλο πρόεδρο και τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου, αναμένεται ότι ο νόμος θα δημοσιευθεί γύρω στις 15 Νοεμβρίου.

Και ενώ η κατάσταση στα διυλιστήρια φαίνεται πως βαίνει προς εκτόνωση, η ένταση παραμένει αφού τα συνδικάτα προετοιμάζονται για τη νέα μεγάλη απεργία της Πέμπτης. Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε κάλεσμα στους απεργούς να δείξουν υπευθυνότητα και πρόσθεσε πως το ημερήσιο κόστος των ζημιών από τις απεργίες εκτιμάται ανάμεσα σε 200 με 400 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας να συμφωνήσει με το συνολικό ύψος των 3 δισ. ευρώ, που κυκλοφορεί στους οικονομικούς κύκλους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε