Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Γαλλία: «Ναι» επί της αρχής στο νέο ασφαλιστικό

Γαλλία: «Ναι» επί της αρχής στο νέο ασφαλιστικό
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.09.2010 | 21:29
Πρώτη δημοσίευση: 10.09.2010 | 21:29

Τα μέλη της γαλλικής Κάτω Βουλής σήκωσαν τα... χέρια τους και υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί να αυξήσει τα όρια κατά δυο χρόνια, από τα 60 στα 62, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αριστερά και τα συνδικάτα. Όμως πέρασε, αρχικά, από την Κάτω Βουλή, με την ψηφοφορία να διεξάγεται «δι' απλής ανάτασης της χειρός». Οι βουλευτές υπερψήφισαν τελικά την αύξηση της ηλικίας για «πλήρη σύνταξη», ανεξαρτήτως, όμως, των όποιων εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία του συνταξιοδοτούμενου, από τα 65 έτη, που ίσχυε ως σήμερα, σταδιακά προς τα 67 έτη.

Όλο το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί, την προσεχή Τετάρτη, στην Εθνοσυνέλευση, όπου η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία. Στη συνέχεια δε θα εξεταστεί και από την Γερουσία.

Το κύμα αντιδράσεων, πάντως, συνεχίζεται. Την περασμένη Τρίτη 2,7 εκατομμύρια Γάλλοι (σύμφωνα με τους συνδικαλιστές) βγήκαν στους δρόμους, σε όλη την επικράτεια, για να διαδηλώσουν κατά του ασφαλιστικού. Και έπεται συνέχεια, αφού ήδη αναγγέλθηκαν νέες κινητοποιήσεις για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν την νομοθετική της πρωτοβουλία και αναφέρεται, μάλιστα, σε "φάρο" της πενταετούς προεδρίας Σαρκοζί.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο