Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Γαλλία: Οι απεργοί κλείνουν τα αεροδρόμια – Σαρκοζι: “Την τελευταία λέξη δεν την έχουν οι ταραχοποιοί”

Οι επιβάτες φτάνουν στα αεροδρόμια με τα πόδια. ΦΩΤΟ REUTERS
– Εχουν στήσει μπλόκα παντού!
– Κλειστό το αεροδρόμιο της Μασσαλίας – Προβλήματα σε Ντε Γκωλ και Ορλί
– Στερεύουν τα αποθέματα βενζίνης σε όλη την χώρα
– Δεν κάνει πίσω ο Σαρκοζί για το ασφαλιστικό
 Οι γάλλοι γερουσιαστές πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων αύριο Παρασκευή αφού η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρόεδρο της άνω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου να επιταχύνει τη συζήτηση, δήλωσε σήμερα κοινοβουλευτική πηγή προς το πρακτορείο Ρόιτερ.

 Η πηγή δήλωσε πως οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν προτείνει εκατοντάδες τροπολογίες για να επιβραδύνουν το νομοσχέδιο, έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και είναι έτοιμοι να μην παρατείνουν τις συζητήσεις πέραν της τρέχουσας εβδομάδας.

 Τα κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης –η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60 χρόνια και η αύξηση στα 67 από τα 65 της ηλικίας από την οποία και μετά μπορεί κανείς να διεκδικήσει πλήρη σύνταξη, έχουν ήδη εγκριθεί από αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου.

 Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε σήμερα “σκανδαλώδεις” τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη Γαλλία στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και διαβεβαίωσε πως “οι ταραχοποιοί δεν θα έχουν την τελευταία λέξη”.

 “Είδα τις εικόνες της Λυών χθες, είναι σκανδαλώδες. Δεν θα έχουν οι ταραχοποιοί την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία”, δήλωσε ο Σαρκοζί. “Δεν είναι αποδεκτό, θα συλληφθούν, θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, στη Λυών όπως και αλλού. Επειδή στη δημοκρατία μας υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να εκφράζεται κανείς, όμως η βία είναι ο πιο δειλός, ο πιο ανέξοδος, και αυτό δεν είναι αποδεκτό”, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Από το πρωί απεργοί εργαζόμενοι σε διυλιστήριο και στο λιμάνι που διαδηλώνουν για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί απέκλεισαν το αεροδρόμιο της Μασσαλίας, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

 Περίπου 500 εργαζόμενοι από το διυλιστήριο Ετάνγκ-ντε-Μπερ και άλλοι, ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρίες και στα ταχυδρομεία, απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, το οποίο εξυπηρετεί εγχώριους και κοντινούς διεθνείς προορισμούς, την αυγή.

Τις βαλίτσες στους στο χέρι και δρόμο για το...αεροδρόμιο. ΦΩΤΟ REUTERS

REUTERS

 “Δεν μπορούν να περάσουν αυτοκίνητα για να πάνε στους χώρους στάθμευσης”, δήλωσε ο Μεχντί Ρασίντ, στέλεχος του συνδικάτου CGT στο κοντινό διυλιστήριο Μπους-ντι-Ρον.

 Το λιμάνι της Μασσαλίας παραμένει αποκλεισμένο, με 51 δεξαμενόπλοια να πλέουν στα ανοικτά.

Και στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια μετέφεραν τα μπλόκα τους οι διαδηλωτές στη Γαλλία, καθώς η αστυνομία με εντολή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί έσπασε διά της βίας τον αποκλεισμό τριών μεγάλων διυλιστηρίων και 21 μονάδων αποθήκευσης καυσίμων.

 
Ωστόσο η χώρα οδηγείται με «στεγνά» τα ρεζερβουάρ στην ψήφιση από τη Γερουσία, ενδεχομένως και σήμερα, του νομοσχεδίου που αυξάνει τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν καθηλωθεί, καθώς τα 3.500 από τα 12.500 πρατήρια καυσίμων δεν έχουν καθόλου βενζίνη, ενώ πολλά άλλα εφοδιάζονται μετ΄ εμποδίων.

Μόλις σήμερα κυκλοφόρησε ειδική εφαρμογή για το iPhone όπου μπορεί κανείς να δει ποιά βενζινάδικα έχουν καύσιμα. Η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Με κόκκινο είναι όλα τα πρατήρια που έχουν “στερέψει”.


 

 Στα αεροδρόμια «Σαρλ ντε Γκωλ» και Ορλί χιλιάδες απεργοί επέβαλαν περιορισμένο αποκλεισμό και έπαιξαν «κλεφτοπόλεμο» με τους αστυνομικούς, οι οποίοι επενέβαιναν κάθε λίγο και λιγάκι αποκαθιστώντας την πρόσβαση για πληρώματα αεροσκαφών και επιβατικό κοινό. Ακυρώθηκε το 20% των πτήσεων και σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις υπόλοιπες.

Εκατοντάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να περπατήσουν για πολλή ώρα «σέρνοντας» τις βαλίτσες τους προκειμένου να μη χάσουν την πτήση τους. Προσωρινοί αποκλεισμοί σημειώθηκαν και στα αεροδρόμια της Νίκαιας και της Νάντης.

 

 
Την ίδια ώρα, περίπου 400 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ ταραχές με μαθητές Λυκείου και φοιτητές σημειώθηκαν χθες στη Λυών και στη «φοιτητούπολη» της Ναντέρ έξω από το Παρίσι. Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα, αλλά οι εκδηλώσεις βίας δεν έλαβαν μεγαλύτερη έκταση. Τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 1.400 άτομα έχουν προσαχθεί στα αστυνομικά τμήματα για πρόκληση βίαιων επεισοδίων κατά τις διαδηλώσεις, ενώ 62 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
 
«Οι μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό θα συνεχιστούν ως το τέλος» διεμήνυσε ο πρόεδρος Σαρκοζί. Και τόνισε: «Για εκατομμύρια συμπολίτες μας τα μέσα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Συνιστούν θεμελιώδη ελευθερία». Προειδοποίησε μάλιστα ότι «αν αυτή η αναταραχή δεν τελειώσει σύντομα, τότε η προσπάθεια να παραλύσει η χώρα θα έχει συνέπειες στην εργασία των πολιτών, καθώς παρεμποδίζεται η λειτουργία της οικονομίας».
 
Και η υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ανάλογες ανησυχίες. «Απευθύνω έκκληση να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης οι πολίτες, ιδίως όσοι θεωρούν διασκεδαστικό το να στήνουν μπλόκα και να καταστρέφουν. Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία να εξέλθει από την οικονομική κρίση με όρους καλύτερους από άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε