Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Γαλλία: Οργή για τον διάλογο της αστυνομίας με τον μακελάρη της Τουλούζ

Γαλλία: Οργή για τον διάλογο της αστυνομίας με τον μακελάρη της Τουλούζ

Οργή έχει προκαλέσει η χθεσινή μετάδοση από γαλλικό σταθμό, του διαλόγου μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και του μακελάρη της Τουλούζης, Μοχάμεντ Μεράχ, ο οποίος δολοφόνησε εν ψυχρώ 7 ανθρώπους τον περασμένο Μάρτιο στη νότια Γαλλία.

Ο διάλογος καταγράφηκε κατά την διάρκεια της «πολιορκίας» στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που κατέληξε στον θάνατο του Μεράχ. Ο τελευταίος είχε δολοφονήσει 3 στρατιώτες, 3 παιδιά και έναν πατέρα εβραϊκής καταγωγής κατά την διάρκεια διαφορετικών επιθέσεων τον περασμένο Μάρτιο προτού πέσει νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, σε διαμέρισμα στην Τουλούζη.

Στα ηχητικά αποσπάσματα που μεταδόθηκαν, ο ισλαμιστής κάνει αναφορές στις επαφές του με την Αλ-Κάιντα, ενώ ακούγεται να λέει: «Μου πρότειναν επιθέσεις στην Αμερική, στον Καναδά (…) να φτιάξω βόμβες. Δεν θέλησα (…) Τα προϊόντα για να φτιάξεις τις βόμβες, τα παρακολουθούν αρκετά στην Γαλλία (…) ρίσκαρα να συλληφθώ προτού καν προλάβω να κάνω κάτι…Δεν είμαι επαγγελματίας, έλαβα μια μικρή εκπαίδευση…Υπάρχει μια οργάνωση πίσω από όλο αυτό» λέει ο Μεράχ, διαβεβαιώνοντας ότι στην Γαλλία έδρασε μόνος του.

«Εγώ τον θάνατο, τον αγαπώ όπως εσείς αγαπάτε την ζωή» τονίζει μεταξύ άλλων ο μακελάρης, χρησιμοποιώντας μια φράση που όπως αναφέρει η Figaro, θεωρείται κοινή στην κουλτούρα των τζιχαντιστών και χρησιμοποιείται ευρέως από εκείνους που θέλουν να επιδείξουν την έλλειψη φόβου για τον θάνατο, σε αντίθεση με τους δυτικούς τους οποίους θεωρούν προσκολλημένους στην ζωή και τις υλικές ανέσεις. Για έναν τζιχαντιστή, ο θάνατος ισούται με λύτρωση.

Ωστόσο όπως επισημαίνει και ο ειδικός στα ισλαμικά κινήματα, Ντομινίκ Τομάς, ο Μεράχ θα μπορούσε να έχει διαβάσει αυτή την φράση σε οποιοδήποτε φόρουμ και δεν αποδεικνύεται ότι είχε λάβει συγκεκριμένη εκπαίδευση, ούτε ότι μετέβη στο Πακιστάν όπως διαβεβαιώνει.

Η δημοσιοποίηση του διαλόγου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι σοκαρισμένοι δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ώστε να απαγορευθεί οποιαδήποτε μετάδοση των ηχογραφήσεων αυτών των συνομιλιών, όπως σημείωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι δικηγόροι τους.

«Τα θύματα σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων από την τηλεόραση. Με αυτό τον ρυθμό θα μεταδοθούν και τα βίντεο των δολοφονιών και τότε η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο δικηγόρος Σαμία Μακτούφ.

Ο Μεραχ είχε βιντεοσκοπήσει τις δολοφονίες με μια μικρή, φορητή κάμερα και τα βίντεο βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας.

Η γαλλική δικαιοσύνη αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για την παραβίαση του απορρήτου της προανάκρισης, ενώ η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας έχει ξεκινήσει διοικητική και ποινική έρευνα για την μετάδοση των ηχογραφήσεων αυτών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, καταδίκασε την απόφαση του TF1 να μεταδώσει τα ηχητικά αποσπάσματα, δηλώνοντας ότι πρόκειται για έλλειψη σεβασμού προς τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η μετάδοση έγινε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της υπόθεσης των δολοφονιών.

Στελέχη του καναλιού πάντως υποστήριξαν ότι τα επίμαχα αποσπάσματα περιέχουν «πολύ σημαντικές πληροφορίες» υπογραμμίζοντας ότι το καθήκον των δημοσιογράφων είναι να ενημερώνουν, προσθέτοντας ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τα ΜΜΕ μετέδωσαν την φωνή του Οσάμα μπιν Λάντεν και κανείς δεν το κατέκρινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Έχουμε αποδείξεις ότι ο Μέραχ εκτελέστηκε” δηλώνει η δικηγόρος του πατέρα του σφαγέα της Τουλούζ – Κόσμος

“Δεν σκοπεύω να κλείσω το στόμα μου” δηλώνει ο πατέρας του δολοφόνου της Τουλούζ

Η μυστηριώδης γυναίκα πίσω από τον μακελάρη της Τουλούζ

Σαρκοζί: “Τέρας και φανατικός ο δολοφόνος της Τουλούζ”

Με μια σφαίρα στο κεφάλι έπεσε νεκρός ο μακελάρης – Στα χέρια της αστυνομίας τα βίντεο των εκτελέσεων

Νεκρός ο δολοφόνος της Τουλούζ – Ήταν αποφασισμένος να πεθάνει, πήδηξε από το παράθυρο πυροβολώντας – VIDEO από τη στιγμή της εισβολής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε