Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπ. Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Παραιτήθηκε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η πρόθεση είχε ήδη γίνει γνωστή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πλέον, έχει ανοίξει ο δρόμος για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

 

Το υπουργείο Οικονομίας θα ενσωματωθεί στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Μισέλ Σαπέν.

Εκπρόσωπος του πολιτικού κινήματος “En Marche!”, που ίδρυσε ο 38χρονος πρώην τραπεζικός τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε πως ο Μακρόν δεν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Γαλλίας, προσθέτοντας πως ανακτά “την ελευθερία του προκειμένου να συνεχίσει την οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής πρότασης”.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι μετά την παραίτηση, το νέο κόμμα θα εργαστεί αρχικά σε μια εκστρατεία “από σπίτι σε σπίτι”, που είχε ξεκινήσει από τον Μάιο και κατόπιν θα καταθέσει τις προτάσεις του και τα συμπεράσματά του.
“Η ατζέντα που θέσαμε τον Απρίλιο δεν έχει αλλάξει”, τόνισε. Μετά την εκστρατεία “θα καταθέσουμε προτάσεις και κατόπιν θα ασχοληθούμε με το θέμα της υποψηφιότητας”, συνέχισε.

Την παραίτηση του Μακρόν ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, επιβεβαιώνοντας ότι ο στόχος του είναι “να αφιερωθεί πλήρως στο πολιτικό κίνημά του”.
Η αποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν από την κυβέρνηση, οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, συνιστά άλλο ένα πλήγμα για τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει στο ναδίρ τους τελευταίους μήνες. Ο Ολάντ θα πρέπει να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους αν θα διεκδικήσει ή όχι μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, όμως ήδη γνωρίζει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τρεις πρώην υπουργούς του: τους Σοσιαλιστές Μπενουά Αμόν, Αρνό Μοντεμπούρ και την οικολόγο Σεσίλ Ντιφλό, που όλοι τους θα είναι υποψήφιοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε