Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Πρόκειται για τον νόμο που είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού.

“Το Συμβούλιο έκρινε ότι καταστέλλοντας την αμφισβήτηση της ύπαρξης και του νομικού χαρακτηρισμού των εγκλημάτων που και το ίδιο θα είχε αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει ως τέτοια, ο νομοθέτης κατάφερε ένα πλήγμα στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και της επικοινωνίας το οποίο είναι αντισυνταγματικό”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γαλλίας η οποία απέρριψε το νόμο που καθιστά παράνομη την άρνηση του ότι η σφαγή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ένα αιώνα πριν ήταν γενοκτονία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να εξετάσει εάν πρέπει να αποκαταστήσει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές επαφές με τη Γαλλία που είχαν παγώσει αφότου το Γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το νόμο στις 23 Ιανουαρίου.

Η απόρριψη σήμερα από το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο του νόμου ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, επέτρεψε να αποφευχθεί μια “σοβαρή κρίση” μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

“Το Συνταγματικό Συμβούλιο έλαβε μια δίκαιη απόφαση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Η απόφαση αυτή απέτρεψε μια πιθανή κρίση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας”, αναφέρει ο Αρίντς στον λογαριασμό του στο Twitter.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε