Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γαλλία: Έχασε η Λε Πεν, νίκησε το Εθνικό Μέτωπο… Το μεγάλο “αλλά” των εκλογών

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Το σοκ του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, όπου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν σάρωσε σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες, φαίνεται πως “ξύπνησε” τους Γάλλους. Ή καλύτερα, τους φόβισε. Και στο δεύτερο γύρο, η συμμετοχή στις εκλογές αυξήθηκε και το ακροδεξιό κόμμα δεν πήρε καμία από τις περιφέρειες που διεκδικούσε. Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”: το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, το κόμμα που εκφράζει την ακροδεξιά στη Γαλλία, μπορεί να έχασε όλες τις περιφέρειες, μπορεί η Λε Πεν να έζησε το δικό της Βατερλό, από την άποψη μόνο πως δεν κέρδισε καμία περιφέρεια, αλλά από τη στιγμή που τα ποσοστά του κόμματός της έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για ήττα. Και αυτό της φτάνει και μάλλον της περισσεύει ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Γιατί ο πραγματικός της στόχος, είναι αυτός ακριβώς.

Η Λε Πεν έχει δει τα (ανεβασμένα τα χρόνια της κρίσης) ποσοστά της να εκτοξεύονται μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Κι αν καρπώθηκε τη δημοφιλία της και το φόβο μετά το μακελειό στον πρώτο γύρο, η δεύτερη Κυριακή των εκλογών δεν ήταν το ίδιο. Η ουσία όμως ποια είναι; Ότι στο δεύτερο γύρο το Εθνικό Μέτωπο ήταν αντιμέτωπο με τους συνασπισμούς Δεξιάς και Σοσιαλιστών. Στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Σαρκοζί θα κατέβει μόνος του και ο Ολάντ το ίδιο. Και τότε, οι συσχετισμοί θα είναι διαφορετικοί.

Μπορεί η Λε Πεν να έχασε με 15 μονάδες από τον συντηρητικό Ζαβιέ Μπερτράν, αλλά στην ομιλία της κάθε άλλο παρά ήττημένη εμφανίστηκε. «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη στη τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. Μεταξύ των είναι και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που είπε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».

Στο δεύτερο γύρο προσήλθαν να ψηφίσουν 7% περισσότεροι ψηφοφόροι από αυτούς των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών το 2010, με 50,4% των εγγεγραμμένων να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών πριν από πέντε χρόνια είχαν ψηφίσει 43,4% των εγγεγραμμένων πολιτών.

Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα μήνυμα στους Γάλλους. Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. «Η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρεί καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», είπε ο Βαλς.

Το Εθνικό Μέτωπο είχε μαζέψει αρκετές πολιτικές νίκες σε τοπικές εκλογές των τελευταίων χρόνων, αλλά το να κερδίσει ολόκληρη περιφέρεια θα ήταν πρωτάκουστη νίκη για το κόμμα πριν τις προεδρικές εκλογές σε 18 μήνες.

Παρά την ήττα του όμως, οι πολιτικοί της Αριστεράς και Δεξιάς αναγνώρισαν ότι τα συντηρητικά κόμματα θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι – πρέπει να δράσουμε», είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, σε οπαδούς του.

Και όντως, η μέρα αποτέλεσε την ανεπίσημη έναρξη των εκλογών καθώς πολιτικοί όλων των κομμάτων έθεσαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών χθες στο πλαίσιο των προεδρικών των φιλοδοξιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε