Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Γαλλία και Ιταλία φωνάζουν για τη λαθρομετανάστευση

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 Η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να ενισχυθούν “επειγόντως” τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για να καταπολεμηθούν

 τα δίκτυα λαθραίας μετανάστευσης, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν.

 “Οι Ερίκ Μπεσόν και Φράνκο Φρατίνι αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν την επείγουσα ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των δικτύων άτακτης μετανάστευσης”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης που εκδόθηκε την επομένη μιας συνομιλίας με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών.

Το Παρίσι και η Ρώμη θέλουν “να αναπτυχθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της (ευρωπαϊκής υπηρεσίας) Frontex για να δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή αστυνομία των συνόρων που προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο”. Χρειάζεται επίσης μια “γενίκευση των συμφωνιών επιχειρησιακής συνεργασίας και επανεισόδου με τις κύριες τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης”, προστίθεται στο κείμενο.

 Οι υπουργοί της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τη μετανάστευση πρόκειται να διεξαγάγουν στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο την οποία συγκάλεσε ο γάλλος υπουργός μετά την ανακάλυψη 123 Κούρδων τον Ιανουάριο σε μια παραλία της Κορσικής.

 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 35.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν το 2008 στις ιταλικές ακτές.

Απ’ αυτούς, 75% ζήτησαν διεθνή προστασία, η οποία χορηγήθηκε στο 50%, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε