Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Γάλλοι σοσιαλιστές κατά ΗΠΑ: «Ξεφτιλίζουν τον Στρος Καν»

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι εικόνες του αξύριστου, ταλαιπωρημένου και με χειροπέδες στα χέρια Στρος Καν έκαναν το γύρο του κόσμου. Προκαλέσαν αίσθηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη και οργή στους Γάλλους σοσιαλιστές.

Μετά τη σύλληψη του το περασμένο Σάββατο με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναγκάστηκε από τις αμερικανικές αρχές να περπατήσει φορώντας χειροπέδες μπροστά στις κάμερες ενώ κατευθυνόταν στο Δικαστικό Μέγαρο και η εμφάνισή του ενώπιον του δικαστή καλύφθηκε τηλεοπτικά.

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές, μια ημέρα μετά την άρνηση να οριστεί εγγύηση για την απελευθέρωσή του, έβαλλαν κατά του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, που δεν τον προστάτευσε, μιας και μέχρι να δικαστεί και να καταδικαστεί, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του Στρος Καν «λιντσάρισμα» που του «προκάλεσε φρίκη και αηδία».

«Το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ είναι πολιτικοποιημένο και η δικαστής φαίνεται να ήταν αποφασισμένη “να κάνει τον Γάλλο να πληρώσει”, αρνούμενη στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απελευθέρωση με εγγύηση», παρά το ότι ο δικηγόρος του είχε προτείνει να καταβάλλει ως εγγύηση το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Για πολλούς Αμερικανούς, η μεταχείριση του Στρος Καν, καταδεικνύει μια παράδοση ίσης αντιμετώπισης, ότι όλοι οι ύποπτοι για εγκλήματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση, ανεξάρτητα από τον πλούτο ή την ισχύ τους.

Η ηγέτης του σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί κατήγγειλε τις «εξευτελιστικές εικόνες» και τόνισε ότι η Γαλλία είναι τυχερή που έχει ένα νόμο για το τεκμήριο της αθωότητας που απαγορεύει στα ΜΜΕ να δείχνουν τους κατηγορούμενους με χειροπέδες, πριν αυτοί καταδικαστούν.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Γκιγκού, που συνέταξε το συγκεκριμένο νόμο, χαρακτήρισε τη δημοσιότητα πριν από τη δίκη «απολύτως αηδιαστική».

«Η δύναμη αυτών των εικόνων ενός Ντομινίκ Στρος Καν, που δεν του επετράπη να ξυριστεί, ήταν κουρασμένος, και δεν ήταν ντυμένος κατάλληλα, όλα αυτά προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Ο Ρομπέρ Μπατιντέρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ «καταδικάστηκε σε θάνατο από τα μέσα ενημέρωσης».

«Ποτέ μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο οι δικαστές που εκλέγονται στη Νέα Υόρκη, αλλά και οι εισαγγελείς. Και ο αρχηγός της αστυνομίας εκλέγεται. Το να διαπομπεύεται ένας ισχυρός πλούσιος άνδρας τη παρουσία ενός θύματος από πολύ φτωχή οικογένεια, αποζημιώνει από εκλογική άποψη», τόνισε.

Ακατάλληλη στιγμή για σεναριολογία
Η επικεφαλής του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Μαρτίν Ομπρί επανέλαβε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για εικασίες περί πιθανής υποψηφιότητάς της στους προκριματικούς γύρους για την ανάδειξη του υποψηφίου των σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2012, για τις οποίες ως επικρατέστερος υποψήφιος φερόταν ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Το PS έχει ήδη ανακοινώσει πως θα τηρήσει επακριβώς το χρονοδιάγραμμα για τις προκριματικές εκλογές, το οποίο προβλέπει κατάθεση των υποψηφιοτήτων κατά το διάστημα 28 Ιουνίου-13 Ιουλίου και την ανάδειξη του επισήμου υποψηφίου με ψηφοφορία των οπαδών της αριστεράς από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου.

Στην ατζέντα του κόμματος, είναι η ψηφοφορία μεθαύριο Πέμπτη, του πολιτικού προγράμματος για «Αλλαγή το 2012», από όλες τις τοπικές επιτροπές.

Βασικός στόχος της αρχηγού των σοσιαλιστών είναι να διατηρήσει την ενότητα του σώματος, ενώ ήδη οι πρώτες αντιθέσεις άρχισαν να διαφαίνονται από τις δηλώσεις των επικεφαλής των διαφόρων ρευμάτων.

Η Μαρτίν Ομπρί, η οποία είχε συμφωνία με τον Στρος Καν ότι δεν θα κατέβαινε η ίδια στις προκριματικές εάν ήταν αυτός υποψήφιος, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια νέα κατάσταση.

Απόντος του Στρος Καν, τα ποσοστά του Φρανσουά Ολάντ (πρώην αρχηγού του κόμματος και όχι ιδιαίτερα φιλικού προς την νυν αρχηγό) ανέρχονται ήδη, ενώ και άλλες υποψηφιότητες μπορεί να υποβληθούν τις ερχόμενες μέρες.

Έχει αρχίσει να κυκλοφορεί το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιούς, του πρώην υπουργού Πιερ Μοσκοβιτσί, ερωτηματικά τίθενται για πιθανή υποψηφιότητα του δημάρχου των Παρισίων Μπερνάρ Ντελανοέ, ενώ στο στίβο παραμένει και η πρώην νικήτρια των προκριματικών Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτή είναι η πιο διάσημη καμαριέρα του κόσμου; – 13 τ.μ. κελί και μπέργκερ γαλοπούλας για τον Στρος Καν

«Έσπασε» τη σιωπή του ο Σαρκοζί – Έμμεση αναφορά στον Στρος Καν

Εδώ περνάει την πρώτη του νύχτα ως φυλακισμένος ο Στρος Καν – Παρέα με 14.000 φυλακισμένους στο νησί Ράϊκερς

Το “γαλλάκι” στις φυλακές Ράϊκερς – 20 μέρες στην κόλαση

Σε κατάσταση σοκ το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα – Ψάχνει εναγωνίως τον διάδοχο του Στρος Καν

Ο δικηγόρος του Στρος Καν είχε αθωώσει τον… Σωκράτη!

Υπό κράτηση μέχρι τις 20 Μαΐου ο Στρος Καν – Γιατί αρνήθηκε η δικαστής να τον αφήσει ελεύθερο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε