Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Γενική απεργία και στο Ισραήλ

Τράπεζες, λιμάνια, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία και το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχή ημέρα καθώς συνεχίζεται η γενική απεργία που έχει κηρύξει η εργατική συνομοσπονδία Χισταντρούτ, η οποία διεξάγει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το καθεστώς των εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, στο οποίο μετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, ανακοίνωσε ότι η απεργία, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κοστίζει 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, έχει ακινητοποιήσει τα τραίνα και έχει κλείσει την Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ, τους δήμους, την επιχείρηση ηλεκτρισμού, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταχυδρομεία.

Η κινητοποίηση αφορά σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, ήταν κλειστό για μιάμιση ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου αναφέροντας ότι η λειτουργία του αερολιμένα αποκαταστάθηκε και ότι ένα νέο πρόγραμμα πτήσεων καταρτίζεται.

Η εργατική συνομοσπονδία, που καταγγέλλει τη γενικευμένη τάση για πρόσληψη εργαζομένων με σχέση εργασίας περιορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα και σε ένα μέρος του ιδιωτικού τομέα, ζητεί από την κυβέρνηση να προσλάβει σχεδόν 250.000 συμβασιούχους, όπως καθαριστές, φρουρούς ασφαλείας, που εργάζονται υπό κατώτερες συνθήκες έναντι των συναδέλφων τους που μισθοδοτούνται απευθείας από το δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να προσλάβει τόσους πολλούς νέους εργαζόμενους αλλά δήλωσε διατεθειμένο να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας τους αυξάνοντας τις αποδοχές τους κατά τουλάχιστον 20% και δίνοντας τους περισσότερες ημέρες άδειας.

Δικαστήριο αρμόδιο για εργατικές υποθέσεις έχει δώσει στις δύο πλευρές προθεσμία μέχρι σήμερα για να διευθετήσουν τη διαφορά τους. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι είχαν ολονύκτιες συνομιλίες και είναι κοντά σε μια τελική συμφωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε